Udruživanje građevinara za zajednički nastup na afričkom i azijskom tržištu

03.03.2015. 16:12 / Izvor: Fena
Udruživanje građevinara za zajednički nastup na afričkom i azijskom tržištu

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović izjavila je za Fenu da su u posljednje dvije godine privredne komore u regionu održale nekoliko sastanaka vezanih za unapređenje regionalne saradnje u oblasti građevinarstva.

Građevinari iz regiona pokušavaju da naprave konzorcij da bi zajednički nastupili na afričkom i azijskom tržištu, a traženi su u Libiji, Alžiru i Iraku.

Direktorica Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH Ognjenka Lalović izjavila je za Fenu da su u posljednje dvije godine privredne komore u regionu održale nekoliko sastanaka vezanih za unapređenje regionalne saradnje u oblasti građevinarstva.

Posljednji sastanak je održan krajem novembra 2014. u organizaciji Privredne komore Srbije kada su predočene i slabosti ovog sektora, kao što su: aktuelni problemi investicija, problemi upošljavanja kapaciteta, moguća saradnja i udruživanje kompanija regiona u konzorcije radi realizacije pojedinih projekata u zemljama regiona i na trećim tržištima.

"Sve kompanije iz oblasti građevinarstva u regionu imaju slične probleme i samo udružene mogu da opstanu", istakla je Lalović.

Građevinske kompanije iz regiona izgubile su ne samo domaća tržišta već i ona u svijetu na kojima su nekada bile izuzetno prepoznatljive. To je jedan od ključnih razloga, dodala je Lalović, zašto izvođači građevinskih radova trebaju objediniti svoje izvođačke, tehničke i finansijske potencijale, kako bi mogli da konkurišu za velike i ozbiljne investicione poslove, koji se očekuju u narednom periodu. Mnoge građevinske firme trenutno imaju problem i s nedostatkom referenci jer nisu, duži niz godina, izvodile poslove koji se sada traže.

"Kako je tada istaknuto na skupu, građevinske kompanije s prostora nekadašnje Jugoslavije udruživanjem u konzorcije mogu unaprijediti produktivnost i biti konkurentne da realizuju velike infrastrukturne projekte u regionu, kao i na trećim tržištima. Objedinjavanje kapaciteta u sektoru građevinarstva odgovor je na krizu, ali je građevinarima neophodna široka podrška državnih institucija u vidu obezbjeđivanja garancija za zajedničko učešće u velikim projektima. Gotovo svi građevinari u regionu suočeni su s problemom likvidnosti i uposlenosti kapaciteta, dok veliki problem predstavlja i nedostatak bankarskih garancija", kazala je Lalović. 

Zbog toga je važno da države pomognu građevinare, kako bi mogli da nastupaju s garancijama koje nisu skuplje ili su na nivou onih koje obezbjeđuju kompanije iz konkurentskih zemalja.

Lalović je dodala da su privredne komore regiona izrazile spremnost da se svojim resursima aktivno uključe u pružanje stručne i logističke podrške u vezi s prikupljanjem informacija o kompanijama zainteresovanim za udruživanje, iniciranja i koordiniranja aktivnosti na iznalaženju modaliteta udruživanja kapaciteta, formiranja konzorcija ili drugih oblika udruživanja, kao i formiranje ponude i potražnje proizvodnih resursa svojih članica.

Takođe će vlastitim resursima, i na druge načine, raditi na prikupljanju informacija o potencijalnim poslovima na trećim tržištima. Trenutno se radi na izradi baze ponude i potražnje za građevinske kompanije iz regiona.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti