Ganguly za eKapija.ba: GIKIL će graditi prvu fabriku NPK đubriva u BiH

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Ganguly za eKapija.ba: GIKIL će graditi prvu fabriku NPK đubriva u BiH

Godišnji kapacitet biće 54.000 tona. Sav proizvod može biti prodan na domaćem tržištu. ISO certifikat o zaštiti okoliša bitna odrednica daljnjeg razvoja kompanije. Biće proširena i proizvodnja anhidrida maleinske kiseline.

05.03.2015. 10:03 / Izvor: eKapija.ba

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac (GIKIL) izvozi više od 90 posto svojih proizvoda i dobijanje ISO certifikata 14001:2004 za brigu o okolišu i očuvanju prirodnih resursa vrlo je značajno za kompaniju, jer inostrani kupci sa kojima GIKIL posluje, osim kvaliteta proizvoda traže i certifikaciju tog kvaliteta, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba generalni direktor "Global Ispat Koksne Industrije" d.o.o. Lukavac Debasish Ganguly.

Prema njegovim riječima, novi ISO certifikat predstavlja bitnu odrednicu daljnjeg razvoja fabrike "Energana" i čitavog GIKIL-a.

"Sam postupak certifikacije je za sve radnike bila je jedna vrsta edukacije. Također, certifikat je i potvrda da naša kompanija radi u skladu sa svjetskim standardima, ali je i istovremeno obaveza za sve uposlenike GIKIL-a, a posebno menadžment da nastavi sa održavanjem i stalnim usavršavanjem ovog sistema", rekao je Ganguly.

Uzor u zaštiti okoliša

Najavio je da će GIKIL raditi na sveopćem podizanju kvalitete i stalnom poboljšanju stanja sistema 14001:2004  i edukaciji uposlenika.

GIKIL je ovoj godini počeo raditi na pripremama za uvođenje sistema OHSAS 18001.

Ganguly je kazao da usklađivanjem poslovanja sa međunarodno priznatim ISO standardima GIKIL pokazuje da želi postati uzor u području zaštite okoliša i korporativne društvene odgovornosti.

"Certifikat nas ohrabruje i GIKIL će nastaviti rasti i razvijati se u interesu svojih uposlenika i ekonomskog prosperiteta Bosne i Hercegovine", dodao je.

Poplave donijele milionske štete

Govoreći o prošlogodišnjim poplavama, Ganguly je naveo da je GIKIL bio posebno pogođen s obzirom da pripada kontinuirano procesnoj industriji gdje je vrlo važan kontinuirani ulaz sirovina.

"U slučaju koksne baterije gdje je kontinuirana proizvodnja tehnološki zahtjev, poplave su utjecale na nabavku uglja koja je naglo prekinuta. Tako da smo u vrlo kratkom periodu radeći na punoj proizvodnji, nabavku morali smanjiti na tehnološki minimum. Postojala je realna opasnost da nastanu veoma štetne posljedice ukoliko ugalj ne bude obezbjeđen", objasnio je generalni direktor GIKIL-a.

Dodao je da su radnici uložili mnogo truda kako bismo obezbjedili snabdjevanje ugljem sa nekim od naših poslovnih partnera i na taj način smo osigurali opstanak koksne baterije.

Naveo je da su gubici GIKIL-a zbog poplava iznosili nekoliko miliona dolara.

"Kada je riječ o ostalim proizvodnim pogonima, naše fabrike Azotara i AMK morale su biti zaustavljene. Filter stanica koja snabdjeva grad Lukavac i našu kompaniju sa vodom takođe je bila ozbiljno ugrožena. Dugoročne posljedice su najveće onda kada smo imali zahtjeve kupaca i nismo bili u stanju da ispoštujemo te zahtjeve. Posebno se zahvaljujem i svim uposlenicima koji su uložili mnogo napora, a mnogi od njih ostali su u fabrici i više od dva dana, kako bi osigurali da ona preživi", rekao je Ganguly.

Vodeći proizvođač metalurškog koksa

Biznis kompanije GIKIL ogleda se u visoko kvalitetnoj liniji proizvoda koji zadovoljavaju zahtjeve mnogih renomiranih kupaca širom svijeta.

Prema riječima Gangulyja, to su brendovi izgrađeni na osnovu veza između kvaliteta i povjerenja što GIKIL-u daje poticaj za daljnje inovacije i tehnološko savršenstvo.

"GIKIL je vodeći proizvođač metalurškog koksa u regionu, poznat po svojim proizvodima vrhunskog kvaliteta i dugoročnim vezama sa kupcima. Dalje, GIKIL proizvodi nus proizvode koksa kako što su sirovi katran, sirovi benzol i amonijum sulfat. Pored fabrike 'Koksara' u okviru kompanije operiraju fabrike za proizvodnju anhidrida maleinske kiseline, đubriva, struje, te pogon za preradu vode i odjel Remonta", naveo je Ganguly.

Kazao je da je GIKIL posvećen izgradnji isplativog i održivog poslovanja koje stvara vrijednost i fokusirano je na kupca i da će idalje biti dobar korporativni građanin i pružati dobro okruženje za svoje zaposlenike i poslovne saradnike.

Budući projekti

"U budućnosti planiramo implementirati projekat proširenja proizvodnje anhidrida maleinske kiseline koji uključuje promjenu reaktora, ugradnju bajpasa oko finalnog hladnjaka i modifikacije na kompresoru zraka. Nakon završetka projekta, kapacitet proizvodnje biće povećan za 20 posto, a norma potrošnje sirovine N-butana biće smanjena za 8,3 posto", kazao je Ganguly.

Jedan od prioriteta u bliskoj budućnosti GIKIL-a je, kako kaže Ganguly, realizacija projekta proizvodnje NPK đubriva koji podrazumijeva izgradnju novog NPK postrojenja na bazi tehnologije zbijanja s godišnjim kapacitetom 54.000 tona.

Prema njegovim riječima, sav proizvod NPK može biti prodan unutar Bosne i Hercegovine posebno uzimajući u obzir da će to biti jedina NPK fabrika u državi.

"Važno je reći da želimo implementirati projekat 'Baterije 4' koji podrazumijeva ponovno puštanje u rad 'Baterije 4' s ciljem da proizvodi livački koks. Ukupno vrijeme potrebno za reparaciju, postavljanje i puštanje u rad je do deset mjeseci. Posljednje, ali ne i najmanje važno, je GIKIL-ov novi projekt koji se odnosi na modernizaciju proizvodnje energije, a vezan je za aktiviranje nove elektrane. Tu bi prilagodili dvije tehnologije i to prečišćavanje koksnog gasa i efikasnu proizvodnju električne energije. To je potpuna transformacija načina proizvodnje energije kojom bismo povećati proizvodnju i smanjili emisije u potpunosti", pojasnio je generalni direktor GIKIL-a.

Poručio je da će se GIKIL truditi i učiniti sve kako bi se nastavio pozitivan ekonomski razvoj u BiH, te razvoj proizvoda i usluga.

Povećanje proizvodnje i izvoza koksa

Kompanija GIKIL ima više od 1.000 uposlenih, a sa implementacijom navedenih projekata biće potrebno kreirati nova radna mjesta.

GIKIL je stabilizovao svoju proizvodnju nakon uporne borbe s globalnom ekonomskom krizom. Zajednička borba Uprave i uposlenika GIKIL-a dovela je do povećanja proizvodnje i izvoza koksa.

Ove činjenice pokazuju konačni oporavak Lukavačkog giganta što je se odmah odrazilo na pozitivan ukupni rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH.

Ganguly je kazao da uposlenici GIKIL-a žele da se ovaj trend nastavi u 2015. godini takođe.

"GIKIL će nastaviti održavati visok standard poslovanja, određen modernim metodologijama kao što su TPM i Six Sigma. U skladu sa standardima koje smo postigli, mi ćemo pokušati predvidjeti probleme na najnižim instancama kako bi uključili sve uposlene u rješavanje problema i nuđenje rješenja za njih. Uprava ima za cilj održati reputaciju GIKIL-a i napraviti nova dostignuća u ovom biznisu, a posebno izvozu", rekao je Ganguly.

Dodao je da uprava kompanije planira sa uvođenjem novih proizvoda i proizvodnih tehnologija učvrstiti svoju poziciju i osvojiti nova tržišta.

"Imamo dosta novih i interesantnih projekata, te vidim mnogo prilika i veliki potencijal GIKIL-a. Svi ovi mali zajednički koraci će napraviti jedan veliki korak za GIKIL koji će značajno unaprijediti kompaniju. Ubjeđen sam da postoji budućnost za ovu kompaniju", izjavio je Ganguly.

Višedecenijsko društveno odgovorno poslovanje

Na pitanje koliko pažnje posvećuju društveno odgovornom poslovanju, Ganguly je rekao da GIKIL postoji više od 60 godina i da je korporativna društvena odgovornost ugrađena u kulturu i poslovnu strategiju preduzeća. 

"U četiri akcije dobrovoljnog darivanja krvi, održane tokom 2014. godine, u GIKIL-u čak 312 osoba darovalo je krv. Ova fascinantna brojka dokazuje visoku svijest o potrebi i vrijednostima dobrovoljnog darivanja krvi koja u našoj kompaniji postoji više decenija. GIKIL njeguje vrijednosti sporta, te sponzoriše plivački klub 'Galeb GIKIL' iz Lukavca, čime potvrđuje predanost u promovisanju zdravog načina života i pravilnog odgoja mladih", dodao je.

Uz finansijsku podršku GIKIL-a, Sportsko ribolovno društvo "Smuđ" Lukavac provodi velike akciju poribljavanja jezera Modrac, čime riblji fond najvećeg akumulacionog jezera u BiH svake godine bude obogaćen sa mlađi šarana.

"Imamo potrebu podstaći snažno i efektivno partnerstvo između poslovnog sektora, javnih i nevladinih organizacija u zajednici kako bi se dovela stvarna promjena u načinu razmišljanja, a koja će poboljšati održivost društva. Finansijska kriza donosi nove izazove takođe. Ali biti dobar korporativni sugrađanin za GIKIL ostaje glavni prioritet i nastavljamo sa našim programom korporativne društvene odgovornosti", spomenuo je Ganguly.

Spašeno 1.258 radnih mjesta

GIKIL je 8. jula 2014. godine obilježio deset godina od pokretanja proizvodnje na Petoj koksnoj bateriji.

Na ovaj dan 2004. godine pokrenuta je proizvodnja koksa u proizvodnim pogonima nekadašnjeg "Koksno hemijskog kombinata Boris Kidrič", obezbijedivši tako ponovno uposlenje za 1.258 radnika.

Ostat će upamćeno da je u rekordno kratkom roku završena investicija Pete koksne baterije, te pokrenuta proizvodnja koksa koja nije bila u funkciju punih 12 godina.

"U proteklih deset godina, i pored mnogobrojnih izazova, intenzivno se radilo na dostizanju maksmalnog kapaciteta, usavršavanju proizvodnje i plasmanu koksa na zahtjevno svjetsko tržište. Velika sredstva izdvojena su i za potrebe zaštite okoliša i humanizaciju radnih uslova", rekao je Ganguly.

Doprinos obnovi i razvoju BiH

Ganguly je zaključio je da je kompanija GIKIL dala veliki doprinos u procesu industrijske obnove i razvoja Bosne i Hercegovine nakon rata.

"Danas, GIKIL je jedna od ključnih kompanija zaslužna za rast industrijske proizvodnje u Federaciji BiH. Radnici i Uprava GIKIL-a zajedno, sa zajedničkim duhom i stalnim unaprijeđenjem timskog rada i jedinstva omogućili su da ova kompaniju radi u kontinuitetu", izjavio je Ganguly.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti