169 dana nakon izbora BiH dobila izvršnu državnu vlast

01.04.2015. 09:58 / Izvor: Dnevni list
169 dana nakon izbora BiH dobila izvršnu državnu vlast

Bosna i Hercegovina napokon je dobila izvršnu državnu vlast. Zbog brojnih političkih nesuglasica među koalicijskim partnerima na vlast smo čekali punih 169 dana (izbori održani 12. listopada 2014. godine).

Bosna i Hercegovina napokon je dobila izvršnu državnu vlast. Zbog brojnih političkih nesuglasica među koalicijskim partnerima na vlast smo čekali punih 169 dana (izbori održani 12. listopada 2014. godine), a sada samo ostaje nada kako će se novoizabrani predsjedatelj, ministri i zamjenici ministara uhvatiti u koštac s nagomilanim problemima koji muče većinu bh. građana.

Upravo bi Denis Zvizdić, novi predsjedatelj, te novi ministri Adil Osmanović, Semiha Borovac, Mirko Šarović, Dragan Mektić, Igor Crnadak, Vjekoslav Bevanda, Marina Pendeš, Josip Grubeša i Slavko Matanović trebali biti “lokomotive” na trnovitom putu BiH k Europsku uniji. Posla je mnogo, vremena već odavno nemamo za gubljenje tako da se od novog saziva Vijeća ministara BiH očekuje da već od danas počnu s radom.

Peripetije na Povjerenstvu

Cijela stvar niti jučer nije tekla bez poteškoća. Naime, prvo se čekalo da SIPA završi svoj posao oko provjera svih kandidata, da bi u prijepodnevnim satima dostavili materijal. Zbog čekanja na materijale sjednica Povjerenstva za izbor Vijeća ministara BiH nekoliko puta je odgađana, da bi i kada je počela ponovno bila odgođena jer su članovi morali detaljnije analizirati pristigle materijale.

Bilo je čak prijedloga da se cijela stvar odgodi za nekoliko dana kako bi se detaljno upoznali s kandidatima te da za njih treba pripremiti i pitanja.

Diana Zelenika (HDZ 1990.) smatrala je kako nema dovoljno vremena analizirati obilne materijale, Fehim Škaljić (SBB) istaknuo je kako nisu dobili kvalitetan i cjelovit program, niti su kandidati prethodno učinili svoje predstavljanje onoga što treba činiti. Momčilo Novaković (PDP-NDP) kazao je da dostavljene izjave kandidata ne sadrže podatke o programskim sadržajima te da je zbog toga potrebno pripremiti pitanja za kandidate. Predstavnici SNSD-a Lazar Prodanović i DNS-a Jovan Vukovljak napustili su sjednicu ocjenjujući kako su u proceduri izbora ministara i zamjenika ministara prekršeni Ustav BiH i Zakon o Vijeću ministara.

Nakon toga članovi Povjerenstva obavili su razgovore s kandidatima za ministre i zamjenike ministara te ipak dali zeleno svjetlo za imenovanje. Od onih koji su glasovali, sedam članova Povjerenstva glasovalo je za imenovanje predloženih kandidata, dva su bila protiv (SDP i SBB), dok je Zelenika bila suzdržana.

Rasprava

Nakon toga je Zastupnički dom Parlamenta BiH s 26 glasa ‘za’, sedam glasova ‘protiv’ te jednim suzdržanim glasom izglasovao novi saziv Vijeća ministara BiH. Prigodom rasprave Zaim Backović (BPS) upozorio je na mali broj žena u Vijeću ministara, ali i na to kako je dio ministara i zamjenika pokazao znatno poznavanje Ustava i zakona, ali i kako dio njih ne poznaje niti osnove Ustava i zakona.

Izrazio je nadu da će nova izvršna vlast u roku mjesec dana parlamentarcima dostaviti plan rada. Saša Magazinović (SDP) kazao je kako je s uspostavom vlasti loše krenulo pa nije optimist da će uspješno raditi u budućem razdoblju. Mirsad Isaković (SBB) smatra da koalicija nema zajednički program kao i da predloženi saziv izvršne vlasti nije kompetentan i da neće glasovati za njega.

Njegov stranački kolega Damir Arnaut upozorio je na veliko kašnjenje pri formiranju državne vlasti te upozorio kako u jučer predloženom sastavu Vijeća ministara BiH nema nikoga iz reda ‘ostalih’.

- Zvizdić nije ponudio ministra iz reda ‘ostalih’, iako njegovi prethodnici Špirić i Bevanda jesu, kazao je Arnaut. Đorđo Krčmar (SDS) smatra kako treba dati šansu novom sazivu Vijeća ministara da rade posao za koji su izabrani. Sjednica je okončana davanjem svečane prisege predsjedatelja Vijeća ministara te novih ministara i zamjenika koji su na taj način i službeno imenovani na novu dužnost.

Novi saziv Vijeća ministara BiH

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH – Denis Zvizdić (SDA)

Ministar financija i trezora BiH i zamjenik predsjedatelja – Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH)

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i zamjenik predsjedatelja – Mirko Šarović (SDS)

Ministar civilnih poslova BiH – Adil Osmanović (SDA)

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH – Semiha Borovac (SDA)

Ministar vanjskih poslova BiH – Igor Crnadak (PDP)

Ministar sigurnosti BiH – Dragan Mektić (SDS)

Ministar pravosuđa BiH – Josip Grubeša (HDZ BiH)

Ministrica obrane BiH – Marina Pendeš (HDZ BiH)

Ministar prometa i veza BiH – Slavko Matanović (DF)

Zamjenik ministra financija i trezora BiH – Mirsad Žuga (SDA)

Zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa  BiH – Mato Franjičević (HDZ BiH)

Zamjenik ministra civilnih poslova BiH – Đorđe Miličević (NDP)

Zamjenik ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH – Predarag Jović (SDS)

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH – Josip Brkić (HDZ BiH)

Zamjenik ministra sigurnosti BiH – Mijo Krešić (HDZ BiH)

Zamjenik ministra pravosuđa BiH – Nezir Pivić (SDA)

Zamjenik ministra obrane BiH – Emir Suljagić (DF)

Zamjenik ministra obrane BiH – Boris Jerinić (SDS)

Zamjenik ministra prometa i veza BiH – Saša Dalipagić (HDZ BiH)

Imenovanje Dalipagića

Središnje izborno povjerenstvo BiH izvršilo je provjeru i izdalo potvrdu da Saša Dalipagić, kandidat HDZ-a BiH za zamjenika ministra prometa i veza BiH, ispunjava uvjete za vršenje te funkcije. Izvješće o provjerama bit će dostavljeno predsjedatelju Vijeća ministara BiH. Glavni tajnik Vijeća ministara Zvonimir Kutleša potvrdio je danas za Fenu da Zvizdić nije predložio imenovanje Saše Dalipagića, ali i bez toga izvršna vlast na državnoj razini može biti formirana. Naime, Dalipagić nakon provjere u SIP-u BiH mora proći i provjere SIPA-e BiH kako bi bio imenovan za zamjenika ministra. Zbog toga će se državni Parlament naknadno izjasniti o njegovoj kandidaturi.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti