Održana početna konferencija projekta CB-GREEN

04.05.2015. 15:08 / Izvor: eKapija.ba
Održana početna konferencija projekta CB-GREEN

Cilj projekta "CB-GREEN" je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti.

Održana početna konferencija projekta CB-GREENU srijedu 29. travnja u Muzeju antičkog stakla u Zadru, je održana početna konferencija projekta „CB-GREEN; Cross-Border - Green, Renewable & Energy Efficiency Network".

Pozdravnim riječima prisutnima su se obratili gradonačelnik Zadra Božidar Kalmeta, načelnik Općine Neum Živko Matuška te Ljubo Bešlić, gradonačelnik Mostara, predstavnici partnera u projektu.

"Posebno me veseli da smo u konkurenciji od 170 projekata, mi jedan od osam projekata koji je dobio ova sredstava, te da smo mi, Neum i Mostar zajedno napravili jednu lijepu priču, jednu zajedničku priču, koju Europa ne samo prepoznaje nego i potencira i veselim se mogućnostima daljnjih takvih zajedničkih projekata", istaknuo je gradonačelnik Grada Zadra Božidar Kalmeta.

Načelnik općine Neum  Živko Matuško, se zahvalio na gostoprimstvu kao i svima koji su uključeni u provedbu ovog projekta, te istaknuo bitnost ovakvih projekata za zaštitu okoliša, prekograničnu suradnju i zajednički razvoj.

Sam projekt predstavila je voditeljica projekta Martina Matešić iz Agencije za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA. Na kraju su predstavnici svih partnera u projektu (Grad Zadar, Općina Neum, Grad Mostar, Razvojna agencija Zadra Nova, Razvojna agencija Redah i udruga Eko Zadar) potpisali Memorandum o razumijevanju.

Projekt „CB-GREEN; Cross-Border - Green, Renewable & Energy Efficiency Network" odabran je za sufinanciranje u sklopu IPA prekograničnog programa Hrvatska - Bosna i Hercegovina 2007. - 2013. te je dana 1. travnja 2015. godine počela provedba ovog ukupno 499.066,54 eura vrijednog projekta. Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za provedbu aktivnosti na području Bosne i Hercegovine vrijedan je 253.104,60 eura, voditelj projekta sa bh strane je Općina Neum, a provodi se u suradnji sa 6 partnerskih organizacija koje djeluju na području Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Cilj projekta „CB-GREEN" je zaštititi i očuvati okoliš te potaknuti uporabu održivih izvora energije u Zadarskoj županiji i Hercegovačko-neretvanskoj županiji kroz zajedničke aktivnosti i kampanje podizanja svijesti javnosti o energetskoj učinkovitosti i uporabi sustava koji koriste obnovljive izvore energije u javnom sektoru. Jedne od važnijih aktivnosti koja će se provesti u ovom projektu su i izrada programa energetske učinkovitosti za Grad Mostar i Općinu Neum, te postavljanje LED rasvjete na šetnicu Surdup I i solarne rasvjete na poluotoku Klek u Neumu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti