Optima Power priprema izradu energetskih projekata u Srbiji

17.06.2015. 11:06 / Izvor: eKapija.ba
Optima Power priprema izradu energetskih projekata u Srbiji

Zajedno sa energetskim gignatom ALSTOM-om lani realizovali projekat revitalizacije turbine i generatora bloka A3 u Termoelektrani Nikola Tesla A Obrenovac. U 2015. godini fokus će biti na tržištima regiona.

Iako svoju poslovnu aktivnost kompanija Optima Power iz Modriče kao i većina poslovnih subjekata u regionu obavlja u izuzetno složenom okruženju, svoje zacrtane ciljeve za 2014 godinu gotovo je u potpunosti ostvarila, te pored niza manjih turbinskih, generatorskih i mašinskih projekata u Portugalu, Njemačkoj i Turskoj, posebno smo zadovoljni što smo kao podizvodjač učestvovali u retrofitu odnosno revitalizaciji turbine i generatora bloka A3 u Termoelektrani Nikola Tesla A Obrenovac zajedno sa našim dugogodišnjim partnerom ALSTOM GmbH kao jednim od tri svjetska lidera u oblasti energetike, izjavio je za Poslovni portal eKapija.ba direktor firme Optima Power Davor Karalić.

Naveo je da će fokus u 2015. godini biti tržište regiona.

"Privodimo kraju realizaciju kapitalnog remonta turbine i generatora u Alumina doo Zvornik kao jednog od najvećih industrijskih privrednih kolektiva u regionu", kazao je Karalić.

Dodao je da se priprema izrada dva energetska projekta u Srbiji u drugoj polovini 2015. godine koji su trenutno u fazi tenderinga.

Najznačajniji projekti

Kao najznačajnije projekte realizovane prošle godine, Karalić je spomenuo da su to bili revitalizacija bloka A3 na Termoelektrani Nikola Tesla A Obrenovac kao podizvodjač Alstomu GmbH, dva mašinska projekta u Portugalu u Termoelektranama SINES i PEGO i niz drugih manjih projekata.

Podsjedio je i na organizovanje prve Međunarodne konferencije privrednika Energetike u Decembru 2014 u Modriči sa najznačajnijim privrednim subjektima iz te oblasti iz BiH, Srbije, Hrvatske, Njemačke i Poljske gdje je kao konačan rezultat dogovoreno otvaranje udruženje privrednika energetičara "H-Europa" Modriča koje sa radom startovalo u maju ove godine.

Govoreći o broju zaposlenih, direktor Optime Power rekao je da je to malo preduzeće sa osam stalno zaposlenih lica i prema potrebi dodatno budu angažovani kadrovi na bazi ugovora o povremenim poslovima.

"Širenjem poslovnih aktivnosti i obima poslovanja konstatno ćemo imati potrebu za angažovanje kadrova pogotovo mašinskih inženjera i radnika iz elektro struke i drugih oblasti", kazao je Karalić.

Spomenuo je da se osnovna djelatnost kompanije svodi na usluge koje se tiču turbinskih, generatorskih i mašinskih projekata.

"To su konkretno: Consulting na elektro-energetskim projektima - Superviziju, EHS nadzor, Menadzere radilišta - Tehničko savjetovanje (TFA) - Stručne montere za turbine, generatore i ventile - Reinženjering i projektovanje - Iznajmljivanje kompletno opremljenih radioničkih i kancelarijskih kontejnera i turbinskih transportnih alata - Mobilne obrade na licu mjesta kod izvodjenja remonta - Turbinske izolacije i drugi industrijski termoizolaterski radovi.Zadatak našeg rukovodstva za budući period je da stalno radi na proširenju djelatnosti i palete usluga kao i da  realizuje izgradnju sopstvenog Mašinskog CNC parka za preciznu obradu metala, kako bih sve zaokružili vlastitim proizvodnim procesom", objasnio je Karalić.

Smanjenje korupcije i poreza olakšalo bi poslovanje

Direktor Optima Powera rekao je da su u ovoj izvorno fokusiranoj firmi svjesni vremena u kojem žive i rade, te da se kroz obavljanje poslovnih aktivnosti susreću sa nizom poteškoća, ali i prednosti pogotovo koje se tiču značajnog CEFTA sporazuma.

"Neke opšte mjere koje bi država trebala provesti prije svega su smanjenje korupcije, uvođenjem niza poreskih olakšica kod dobiti, dohodka, investiranja i drugih. Trebalo bi uvesti podsticajne programe za zapošljavanje, uskladiti obrazovni sistem sa potrebama privrede, uvesti administrativne olakšice kod osnivanja preduzeća, investiranja i poslovanja uopšte. Takođe potrebno je više bilaterarnih i multilaterarnih trgovinskih sporazuma, aktivnijeg rada privrednih predstavništva u inostranstvu i drugih zakonskih regulativa i modela poslovanja koje su davno integrisale druge zemlje, a bile su u poziciji kao i naša", zaključio je Karalić.

K.S.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti