Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća

Zahvaljujući tom projektu bit će omogućeno zapošljavanje 28 osoba u 11 malih i srednjih preduzeća sa područja Ilijaša, Novog Grada i Vogošće.

08.07.2015. 14:12 / Izvor: Fena

U Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA) danas su potpisani ugovori sa predstavnicima malih i srednjih preduzeća sa područja općina Ilijaš, Novi Grad i Vogošća, a koji su prošli na javnom pozivu u okviru projekta koji finansira EU "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja" – FGSMEs.

Projekt implementira SERDA u saradnji sa općinama Ilijaš, Novi Grad i Vogošća, te Udruženjem poslovnih savjetnika LESPnet.

Zahvaljujući tom projektu bit će omogućeno zapošljavanje 28 osoba u 11 malih i srednjih preduzeća. Riječ je o preduzećima iz različitih oblasti djelovanja (metalske, drvne i prehrambene industrije) - "Procedo", "Kalea", "Brojler" , "MBA Centar", "Proven" , "TTO", "Halilović“, "Core", "Sacom", "Alu point", te "Unis Fagas".

Senior program-menadžer SERDA-e Asad Karišik izjavio je da ovaj projekt treba da doprinese razvoju određenih modela ekonomskog razvoja u svrhu zapošljavanja ljudi, naglašavajući da su mala i srednja preduzeća zapravo jedini generatori radnih mjesta.

Prilikom izbora firmi, po njegovim riječima, neki od presudnih kriterija odnosili su se na broj radnih mjesta koje će otvoriti, kao i njihove reference.

Ukupna vrijednost projekta je 520.670 eura, od čega EU finansira 441.470 eura iz sredstava IPA 2011.

"Evropska unija želi da podrži socio-ekonomski razvoj u BiH", izjavio je šef Sekcije operacija za ekonomski razvoj i prirodne resurse u Delegaciji Evropske unije u BiH Martin Schieder. Dodao je da je cilj projekta FGSMEs stimulacija ekonomskog rasta i zaposlenosti kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održive ekonomske aktivnosti.

Također, danas su potpisani i ugovori sa općinama Ilijaš, Novi Grad, Vogošća za pružanje usluga izrade Akcionog plana za poboljšanje poslovnog okruženja i saradnje između općine i poslovnog sektora.

"Projekt predstavlja podršku malim i srednjim preduzećima koja su prepoznata da najbrže mogu generirati nova radna mjesta i veoma je bitan za lokalnu zajednicu i njen razvoj", kazao je načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić kazao je da ovaj i slični projketi direktno podstiču razvoj i unapređenje svih sistema i procesa u preduzećima, te omogućava neophodna radna mjesta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti