Sektor poljoprivrede i prehrambene industrije u teškoj situaciji

24.07.2015. 17:18 / Izvor: Fena
Sektor poljoprivrede i prehrambene industrije u teškoj situaciji

Sektor poljoprivrede i prehrambene industrije nema adekvatnu zaštitu ni kada je riječ o plasmanu roba, već su izloženi nelojalnoj konkurenciji zbog čega traže zaštitu od resornog ministarstva i Vlade RS, navodi Aleksandar Tomić.

Situacija u sektoru poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije u Republici Srpskoj je vrlo loša, a radnici su u teškom položaju.

"Zaposlenima u ovim oblastima godinama nije povećana cijena rada", ukazao je danas predsjednik Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS Aleksandar Tomić.

On ističe da sektor poljoprivrede i prehrambene industrije nema adekvatnu zaštitu ni kada je riječ o plasmanu roba, već su izloženi nelojalnoj konkurenciji zbog čega traže zaštitu od resornog ministarstva i Vlade RS.

Predsjednik sindikalne organizacije Instituta "Vaso Butozan" iz Banje Luke Saša Lovrić smatra da je najveći problem što u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede "ne shvataju u kakvoj su situaciji radnici u ovom sektoru".

"I radnicima u poljoprivredi i seljacima u RS je veoma teško i ne znam kako uspijevaju da sve ovo izdrže", upozorio je Lovrić nakon sjednice Sindikata poljoprivrede i prehrambene industrije RS.

Sindikat nije zadovoljan ni socijalnim dijalogom te traže od resornog ministarstva da formira tim koji će se baviti isključivo problemima zaposlenih u sektoru poljoprivrede i prehrambeno-prerađivačke industrije.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti