Planiraju otkup 5.000 tona jagodičastog i bobičastog voća

28.07.2015. 10:30 / Izvor: Akta.ba

Bos Agro Food i Natural Food, članice Nordic Food Group iz Švedske, do današnjeg dana ukupno su otkupile 3.000 tona maline sorti Miker i Willamette, a u narednom periodu očekuje se i berba tzv. jesenje maline sorte Polka

Firme za otkup i preradu jagodičastog i bobičastog voća, Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo i Natural Food d.o.o. Sarajevo, članice Nordic Food Group iz Švedske na širem području BiH do današnjeg dana ukupno su otkupile 3.000 tona maline sorti Miker i Willamette, a u narednom periodu očekuje se i berba tzv. jesenje maline sorte Polka sa planiranom količinom od 500 tona za sezonu 2015, navodi se u saopćenju Natural Fooda.

Pored malina, Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo i Natural Food d.o.o. Sarajevo već su do sad otkupili 300 tona plantažne jagode i 30 tona šumske jagode, a planirano je da se do kraja ove sezone otkupi još 1.200 tona ostalog  jagodičastog i bobičastog voća (plantažne kupine, šumske maline i kupine, te borovnice).

Ukupno planirana količina otkupa jagodičastog i bobičastog voća za sezonu 2015. za ove dvije firme je 5.000 tona, za šta postoje osigurana sredstva od 10.000.000 eura, što je u skladu sa planom.

Inače Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo osnovan je 2004. godine i u svom vlasništvu ima dvije hladnjače u Bugojnu i Srebrenici.

Hladnjača u Bugojnu ima kapacitet od 40 tona dnevnog zamrzavanja i 200 tona skladištenja, dok hladnjača u Srebrenici ima kapacitet od 80 tona dnevnog zamrzavanja i 2.000 tona skladištenja.

Firma Bos Agro Food d.o.o. Sarajevo ima stalno uposlenih 60 radnika koji rade u dvije smjene tokom cijele godine, a prerađuju i izvoze smrznuto jagodičasto i bobičasto voće pretežno na područje Skandinavije (Švedska, Danska, Norveška i Finska).

Firma Natural Food d.o.o. Sarajevo osnovana je 2014. godine i u svom vlasništvu ima također dvije novoizgrađene hladnjače u Željeznom Polju u općini Žepče hladnjaču u Vitezu.

Hladnjača u Željeznom Polju ima kapacitet od 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja, a hladnjača u Vitezu ima kapacitet od 75 tona dnevnog zamrzavanja i 1.800 tona skladištenja.

U septembru ove godine očekuje se dovršetak administrativnog dijela hladnjače u Vitezu, te početak prerade, sortiranja i pakovanja  u ovom objektu, gdje će proizvodnja krenuti najprije sa radom u jednoj smjeni, a od januara 2016. godine, planirano je da se uvede i druga smjena čime će se prerađeno jagodičasto i bobičasto voće izvoziti na područje Skandinavije, Švicarske, Turske, Belgije, SAD, Kanade i Hrvatske.

Tokom 2014. i 2015. godine Natural Food d.o.o. Sarajevo ukupno je investirao u ove dvije hladnjače 6.000.000 KM, od čega u Željezno polje milion KM, a u Vitez 5.000.000 KM, a dovršetkom hladnjače u Vitezu to će  biti jedna od najsuvremenijih hladnjača u ovom dijelu jugoistočne Evrope.

Do današnjeg dana u Natural Food d.o.o. Sarajevo zaposlenje je pronašlo ukupno 50 novih radnika.

Bos Agro Food d.o.o.  i  Natural Food  d.o.o. servisiraju ukupno 4.000 koperanata na području istočne Bosne (Srebrenica, Bratunac, Milići, Zvornik), srednje Bosne (G. Vakuf, Bugojno, D. Vakuf, Travnik, N. Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Zenica, Žepće, Zavidovići, Maglaj), te zapadne Bosne (V. Kladuša, Cazin, Bužim, Krupa, Sanski Most), a svim koperantima se  plaća na sedmičnom nivou  i to putem bankovnog transfera novca na račune koperanata, a do današnjeg dana su izmirene sve obaveze prema koperantima.

Akontativna (minimalna) cijena maline sorti Miker i Willamette za sezonu 2015. iznosi 3,30 KM/kg, a finalna cijena će biti određena po okončanju sezone branja.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti