"Natural Food" otvorio savremenu hladnjaču jagodičastog voća u Vitezu

28.09.2015. 08:26 / Izvor: Akta.ba
'Natural Food' otvorio savremenu hladnjaču jagodičastog voća u Vitezu

U Vitezu je 26. septembra 2015. godine otvorena najsavremenija hladnjača za zamrzavanje jagodičastog i bobičastog voća, koja je u vlasništvu kompanije Natural Food d.o.o. Sarajevo

U Vitezu je u subotu 26. septembra 2015. godine otvorena najsavremenija hladnjača za zamrzavanje jagodičastog i bobičastog voća, koja je u vlasništvu kompanije Natural Food d.o.o. Sarajevo 

Kompanije za otkup i preradu jagodičastog i bobičastog voća, Natural Food d.o.o. Sarajevo i Bos Agro Food d.o.o., članice Nordic Food Group iz Švedske na širem području BiH do današnjeg dana ukupno su otkupile 3.000 tona maline sorti Miker i Willamette, a u toku je i berba jesenje maline sorte Polka sa planiranom količinom od 500 tona u 2015. godini.

Ukupno planirana količina otkupa jagodičastog i bobičastog voća za sezonu 2015. za ove dvije firme je 5.000 tona, za šta postoje osigurana sredstva od 10.000.000 eura, što je u skladu sa planom.

Inače, tokom 2014. i 2015. godine Natural Food d.o.o. Sarajevo ukupno je investirao u dvije hladnjače 6.000.000 KM, od čega u Željezno polje milion KM, a u Vitez 5.000.000 KM, a novootvorena hladnjača u Vitezu je jedna od najsuvremenijih hladnjača u ovom dijelu jugoistočne Evrope.

Hladnjača u Željeznom Polju ima kapacitet od 30 tona dnevnog zamrzavanja i 300 tona skladištenja, a hladnjača u Vitezu ima kapacitet od 75 tona dnevnog zamrzavanja i 1.800 tona skladištenja.

Bos Agro Food d.o.o.  i  Natural Food  d.o.o. servisiraju ukupno 4.000 koperanata na području istočne Bosne (Srebrenica, Bratunac, Milići, Zvornik), srednje Bosne (G. Vakuf, Bugojno, D. Vakuf, Travnik, N. Travnik, Vitez, Busovača, Kiseljak, Zenica, Žepće, Zavidovići, Maglaj), te zapadne Bosne (V. Kladuša, Cazin, Bužim, Krupa, Sanski Most), a svim koperantima se  plaća na sedmičnom nivou  i to putem bankovnog transfera novca na račune koperanata, a do današnjeg dana su izmirene sve obaveze prema koperantima.

Prerađeno jagodičasto i bobičasto voće će se izvoziti na područje Skandinavije, Švicarske, Turske, Belgije, SAD, Kanade i Hrvatske.

"Razvoj baziran na primjeni najsavremenijih standarda u procesu zamrzavanja jagodičastog i bobičastog voća uz partnerski odnos sa kooperantima, čine temelj strategije daljeg razvoja. Ponosni smo na svoja ulaganja i doprinosu u razvoju uzgoja jagodičastog i bobičastog voća, što za rezultat ima otvaranje novih radnih mjesta i stvaranje boljih uvjeta života u lokalnim zajednicama. Naši kooperanti iznimno cijene naš angažman i zajedno gradimo pretpostavke za kvalitetniji život ljudi na ovim prostorima. Kroz izvoznu orijentiranost i stvaranje novih radnih mjesta doprinosimo stabilnosti ukupne bh. ekonomije", kazao je direktor Natural Food d.o.o. Sarajevo, Goran Papić.

Na kraju svečanosti uručene su i plakete za 30 najuspješnijih uzgajivača malina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti