Uzgoj voća i povrća: Hladnjače spremne da otkupe sve što se proizvede

06.04.2015. 14:17 / Izvor: Oslobođenje
Uzgoj voća i povrća: Hladnjače spremne da otkupe sve što se proizvede

Iako se poljoprivrednici često žale kako se od poljoprivrede ne može živjeti, primjer uzgoja malina i ostalog jagodičastog i bobičastog voća (jagode, kupine, aronija, ribizle i borovnice) pokazuje da ipak postoji mogućnost profitabilne proizvodnje.

Uzgoj voća i povrća u BiH sve više dobija na značaju. Iako se poljoprivrednici često žale kako se od poljoprivrede ne može živjeti, primjer uzgoja malina i ostalog jagodičastog i bobičastog voća (jagode, kupine, aronija, ribizle i borovnice) pokazuje da ipak postoji mogućnost profitabilne proizvodnje.

Prema podacima organizacije Švicarski karitas, koja podržava ovu vrstu poljoprivredne proizvodnje u BiH, četvoročlana porodica uzgojem malina na dva duluma zemlje može zaraditi 10.000-12.000 maraka godišnje kada su urod i cijena prosječni, što je isto kao i da rade u nekoj prosječnoj firmi.

Dolaze trgovci

Hemo Jusović, projekt-menadžer u Švicarskom Caritasu, kazao je da se kod nas najviše uzgajaju maline, jagode i kupine, jer smo u tome konkurentni sa kvalitetom i cijenom, dok uzgoj aronije, ribizle i borovnice nije posebno interesantan iz razloga što je konkurencija mnogo veća i tržište nam je ograničeno.

Potražnja za voćem, posebno malinom, jagodom i kupinom na evropskom tržištu je velika, a dokaz da je voće iz BiH na cijeni je i to što trgovci iz EU dolaze kod nas da na vrijeme ugovore godišnje isporuke.

"Prošle godine je prodato sve što je proizvedeno u BiH, cijena je bila dobra, iako su količine bile manje zbog vremenskih nepogoda, ali svi su bili zadovoljni, i proizvođači i otkupljivači. Prošle godine je u BiH proizvedeno 7.000 tona maline, a ove godine se očekuje 8.000-9.000 tona. Potražnja ove godine je dobra, a može se očekivati i viša otkupna cijena, što znači da smo konkurentni na evropskom tržištu", rekao je Jusović.

Otkupom voća, povrća i šumskih plodova u BiH bavi se 17 kompanija, a kapaciteti hladnjača koje koriste ove kompanije iznose više od 9.000 tona.

Bos Agro Food je jedna od kompanija koja se bavi otkupom i izvozom voća. Prema riječima Gorana Papaića iz ove kompanije, plan je da ove godine Bos Agro Food i Natural Food (kćerka firma Bos Agro Fooda), otkupe 4.500 tona jagodičastog i bobičastog voća. Prošle godine ove firme su prikupile 3.000 tona voća.

"Mi nemamo problema sa tržištem pošto smo dio Nordijske grupe za hranu, najveći dio voća prerade naše fabrike u Švedskoj i Danskoj, dok dio prodajemo u ostalim zemljama Evrope", kazao je Papić.

Firma Hipex iz Novog Goražda otkupljuje maline, jagode i kupine. Iako ima hladnjaču kapaciteta 2.000 tona, ne može je iskoristiti u potpunosti pošto u regiji gornje Podrinje nema toliko proizvoda koje bi mogla otkupiti. Vjerovatno će otkupiti oko 1.000 tona u ovoj godini.

"U ovom dijelu od Foče do Rogatice otkupićemo od 300 do 400 tona, a u Bratnucu i Srebrenici očekujemo da ćemo isto toliko. Pošto su Bratunac i Srebrenica najveći proizvođači maline i jagode tu je i jaka konkurencija, borimo se sa najvećim firmama una tom dijelu tržišta", rekao je za Oslobođenje direktor Hipexa Siniša Gajić, te je dodao kako ova kompanija voće izvozi u Njemačku, Belgiju, Austriju i Srbiju. Do ove godine nije se moglo izvoziti u Švicarsku, ali sada će i to biti moguće.

Cijene ujednačene

Što se tiče otkupnih cijena, one su, prema njegovim riječima, ujednačene u cijeloj zemlji. Prvo se cijena iz Ljubovije (Srbija) prenese u Bratunac, onda se cijena iz Bratunca preslika na ostale dijelove zemlje. Hipex ove godile planira početi i otkup svježe šljive, a prema procjenama, kompanija bi trebala otkupiti 200-300 tona.

Herbos iz Ustikoline osim jagodičastog voća otkupljuje šumske plodove i sremuš. Plan je da firma otkupi 400-500 tona maline, te 15 tona suhog sremuša.

Visočka firma Bios otkupljuje sve vrste voća i povrća, kako ističu u ovoj kompaniji, otkupiće sve što nađu na tržištu. Planirali su otkupiti 500 tona krompira, također planiraju otkupljivati jabuke, šljive i trešnje.

Voće i povrće, kako su nam kazali, uglavnom izvoze, najviše u susjedne zemlje - Srbiju i Crnu Goru, a trenutno pregovaraju o izvozu u Dubai.

Kompanija Mashrooms trade iz Banje Luke otkupljuje šumske plodove, te plantažno voće i povrće. Za ovu godinu planiraju otkupiti 200 tona vrganja, 100 tona lisičarke, 200 tona crne trube, 300 tona divljeg luka, 1.000 tona maline, 200 tona kupine, te 700 tona jagoda. Firma uglavnom izvozi u zemlje EU i Tursku.

Kako su nam kazali, proizvode otkupljuju od 10 firmi i 300 individualnih proizvođača.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti