Skonto-prom planira investicije od 2 miliona KM

17.12.2012. 08:36 / Izvor: SRNA
 Skonto-prom planira investicije od 2 miliona KM

Za iduću godinu planiran završetak investicija u proizvodnom pogonu u Ključu.

 

Preduzeće za proizvodnju namještaja i presvlaka za namještaj "Skonto-prom" iz Prijedora ostvarilo je u ovoj godini 20 miliona KM prometa, uložilo 4 miliona KM u nove pogone, a za iduću godinu planira investicije od 2 miliona KM. Vlasnik i direktor "Skonto-proma" Elizabeta Josipović najavila je za iduću godinu završetak investicije u proizvodnom pogonu u Ključu, ukupne vrijednosti 6 miliona KM, kao i otvaranje dvije nove proizvodne linije za tapaciranje i jedne za proizvodnju madraca u prijedorskoj fabrici.

"Iz Ključa ćemo mjesečno izvoziti 40.000 malih stolica, 10.000 tapaciranih stolica i hiljadu kreveta uz ukupan promet od 1,2 miliona KM mjesečno", rekla je Josipovićeva novinarima u Prijedoru povodom 14 godina rada "Skonto-proma". Ona je naglasila da je "Skonto-prom", osim šivanja presvlaka za namještaj, uvela nove proizvodne linije, i to za tapaciranje i za obradu drveta od trupca do finalnog proizvoda. "Uspjehom smatramo to što smo zadržali broj radnika, što smo opstali u vremenu kada se gase mnoge firme u tekstilnoj i drvoprerađivačkoj industriji i što smo transformisali unutrašnju organizaciju", navela je Josipovićeva.

Prema njenim riječima, ovogodišnji promet manji je od prošlogodišnjih, ali je izvoz u posljednjem kvartalu veći nego u prvih šest mjeseci ove godine, tako da je poslovanje ponovo u usponu. "Skonto-prom" izvozi 95 odsto svoje proizvodnje, najviše u Njemačku, Švedsku, Italiju, Sloveniju, Hrvatsku, Rusiju, Holandiju, Veliku Britaniju i SAD. Ovo preduzeće je, zahvaljujući Spoljnotrgovinskoj komori BiH i USAID-u, učestvovalo na vodećim svjetskim sajmovima namještaja u Kelnu, Birmingamu i Njupointu.

Preduzeće zapošljava 500 radnika u proizvodnim pogonima u Prijedoru, Prnjavoru, Sanskom Mostu i Ključu i u izložbeno-prodajnim salonima svog namještaja "Urban" u Prijedoru, Banjaluci, Sarajevu i Beogradu. "Skonto-prom" osnovan je 1998. godine, kada su tri zaposlena počela raditi u jednom prijedorskom potkrovlju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti