Od BH Airlinesa će ostati samo ime

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Od BH Airlinesa će ostati samo ime

Vlada Federacije BiH pokušava dogovoriti saradnju sa njemačkom kompanijom Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH kako bi spasila BH Airlines.

08.09.2015. 08:50 / Izvor: Oslobođenje

Vlada Federacije BiH pokušava dogovoriti saradnju sa njemačkom kompanijom Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH kako bi spasila BH Airlines. Aviolinije ova kompanija je obustavila 11. juna, a račun joj je blokiran od aprila. Vlade Federacije BiH, u čijem je vlasništvu ova kompanija, ranije je ocijenila da je višemilionski dug gotovo nemoguće riješiti. Ova kompanija godišnje pravi dug od 10 miliona maraka.

Vlada Federacije BiH ima 6,2 miliona maraka za rješavanje tog problema, a problem je 35 miliona. Najveći procenat duga odnosi se na potraživanja kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima HETA ASSET RESOLUTION BiH u iznosu od 15 miliona maraka.

RADNICI

Ministarstvo prometa i komunikacija, Ministarstvo finansija i Ured federalnog premijera zaduženi su za nastavak pregovora sa njemačkom kompanijom.

Ministar prometa i komunikacija Denis Lasić kazao nam je da ni on nema mnogo informacija o tome pošto je Ured premijera komunicirao sa ovom kompanijom.

Ono što je zasad poznato jeste da će njemačka kompanija zadržati brend BH Airlines, te da će formirati novu aviokompaniju koja će biti u 100-postotnom vlasništvu  Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH.

Što se tiče dugova, kupac bi ih trebao izmiriti, također, trebao bi i preuzeti imovinu, odnosno avione koje je koristio BH Airlines, dok će zadržati jedan dio radnika, a drugi dio će biti raspoređen u firmu Međunarodni aerodrom Sarajevo.

"Ne možemo o ovome slavljenički govoriti, jer još ništa nije definitivno riješeno. Nijemci su samo izrazili interes, a šta će dalje biti - vidjećemo. U svijetu više skoro da i nema državnih aviokompanija, isto je i u okolnim zemljama, tako da je to jedini način da zadržimo avioprevoznika pod bh. brendom", kazao je Lasić.

SASTANAK

On je dodao kako će dio novca koji je Vlada do sada izdvajala za BH Airlines biti preusmjeren za uređenja Sarajevskog aerodroma.

Govoreći o njemačkoj kompaniji, Lasić je istakao da ni on ne zna mnogo o njima, zna jedino da imaju neke veze sa avioprevozom. Više informacija imaće nakon idućeg sastanka sa predstavnicima ove kompanije, za koji ne zna kada će biti održan.

O Mitteldeutsche Tourismus Entwicklungsgesellschaft mbH nema mnogo podataka ni na internetu, kompanija nema web stranicu, a osnovne informacije mogu se pronaći samo u poslovnim adresarima. U jednom od njih stoji da je kompanija registrovana u aprilu ove godine sa sjedištem u Weimaru sa osnovnim kapitalom od 25.000 eura.

Osnovne djelatnosti su promocija i razvoj turizma, kao i posredovanje turističkih usluga. Kao direktor kompanije naveden je Norbert Dotterweich.

GUBICI

BH Airlines je od 2005.do 2014. godine generirao 99.197.507 KM gubitka. U 2013. godini 13.605.181 KM, a u 2014. još 12.740.986 KM. Na kraju 2014. godine akumulirani nepokriveni gubitak poduzeća iznosio je 39.773.272 KM i još se povećao u 2015, dok istovremeno ukupni upisani kapital iznosi 18.773.272,70 KM.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti