Porodiljska bolovanja koštala 11 miliona KM

14.09.2015. 08:27 / Izvor: Glas Srpske
Porodiljska bolovanja koštala 11 miliona KM

​Porodiljsko odsustvo u prvoj polovini ove godine koristile su 1.453 žene, a za refundiranje njihovih plata poslodavcima je isplaćeno oko 11,01 miliona maraka, pokazuju podaci Javnog fonda za dječiju zaštitu RS

Porodiljsko odsustvo u prvoj polovini ove godine koristile su 1.453 žene, a za refundiranje njihovih plata poslodavcima je isplaćeno oko 11,01 miliona maraka, pokazuju podaci Javnog fonda za dječiju zaštitu RS.

U istom periodu prošle godine ovo pravo je koristilo 1.516 majki, a za refundiranje plata je izdvojeno 10,89 miliona maraka. Porodilji se za vrijeme odsustva isplaćuje prosjek neto plate koju je ostvarila u toku posljednja tri mjeseca prije otpočinjanja bolovanja.

"Nemamo dugova prema privredi i zdravstvenim ustanovama, a budžetskim korisnicima, koji se finansiraju putem trezora dugujemo oko pet miliona maraka", istakli su u Fondu za dječiju zaštitu.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić kaže da poslodavci nisu u mogućnosti da plaćaju naknade, zbog čega bi država trebalo da pronađe novac i način da ih potpuno oslobodi troška kada je u pitanju porodiljsko odsustvo i bolovanje zbog čuvanja trudnoće.

"Ako u preduzeću radi 200 žena koje nisu rađale i koje će imati najmanje po dvoje djece to je 400 godina bolovanja. Ne znam kako bi ta firma mogla opstati", navodi Škrebić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti