Šta poslodavci očekuju od vlasti

Poslodavci nastavljaju insistirati na pomjeranju roka za plaćanje PDV

28.11.2023. 17:00 / Izvor: Fena
poslodavci

Poslodavci nastavljaju insistirati na pomjeranju roka za plaćanje PDV na zadnji dan u mjesecu.

Udruženje poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine (UPFBiH) i Unija poslodavaca Republike Srpke (UPRS) pozdravljaju odluku poslanika Predstavničkog i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine o usvajanju izmjena Zakona o porezu na dodanu vrijednost Bosne i Hercegovine, kojim se prag za obaveznu registraciju u sistem PDV-a, sa postojećih 50.000 povećava na 100.000 KM.

"Na ovaj način se u značajnoj mjeri pojednostavljuje i olakšava poslovanje mikro i malih preduzeća u BiH. No, moramo izraziti razočarenje činjenicom da nije usvojena izmjena Zakona o PDV-u BiH, koja predviđa plaćanje PDV-a posljednjeg dana u mjesecu, a ne 10. u mjesecu, kao što je sada slučaj. Opet ponavljamo da je postojeći rok prekratak za pojedine poreske obveznike, naročito ako u ovom periodu imaju dva vikenda i praznik, a ukoliko porezni obaveznik ne podnese prijavu u zakonski predviđenom roku plaća zatezne kamate", navode iz UPFBiH i UPRS.

Iz UPFBiH podsjećaju da su u dokumentu "Šta poslodavci očekuju od vlasti" koji je prošle godine, uoči izbora, poslan svim političkim strankama dostavljen prijedlog izmjena Zakona o PDV-u, a koje imaju za cilj olakšavanje poslovanja privrednim subjektima u BiH, jačanje konkurentnosti bh. privrede i usklađivanje poreske politike u oblasti indirektnih poreza sa zemljama regiona i zemljama članicama Evropske unije.

Između ostalog, prijedlog poslodavaca je i da se izmjenama Zakona o PDV-u ukine pravo na odbitni PDV za fakturu koja nije plaćena, saopćeno je iz UPFBiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti