RIJEDAK POKLON

Poklon koji redovno izostaje - 13. plata

29.12.2022. 09:13 / Izvor: Glas Srpske
Pare

Dok se i u periodu krize 13. plata u evropskim zemljama ne dovodi u pitanje, radnicima u Republici Srpskoj to je samo pusti san.

Dok se i u periodu krize 13. plata u evropskim zemljama ne dovodi u pitanje, radnicima u Republici Srpskoj to je samo pusti san, jer tek rijetki srećnici na kraju godine budu nagrađeni tim poklonom. 

Toga su svjesni i u poslovnoj zajednici Republike Srpske gdje priznaju da nemaju naviku da s tim obraduju zaposlene, jer je, kako kažu to samo poklon koji se ne računa u primanja radnika.

Navode da nemaju podatak koliko poslodavaca u Republici Srpskoj ipak svoje zaposlene obraduje 13. platom.

"Njih je svakako mali broj. Nismo se borili u toku ove godine da uvedemo 13. platu već da one rastu. Plate su povećane onoliko koliko su poslodavci mogli. Nemamo mi tu naviku da isplaćujemo 13. platu", navodi prvi čovjek Unije udruženja poslodavaca RS, Saša Trivić.

Naglasio je da njihova poslovna politika ide u pravcu da je bolje povećati platu, nego isplatiti još jednu na kraju godinu pored redovne.

"Ja sam izabrao da ne uvodim 13. platu nego da povećam platu. Mi imamo percepciju da je to poklon, a poklon se ne računa u platu", kazao je "Glasu Srpske" Trivić, koji je i vlasnik "Krajina klasa" i lanca pekara "Manja".

Ni predstavnici prava radnika nemaju podatke da li i ko od poslodavaca u Republici Srpskoj isplaćuje 13. platu.

"Poslodavci su tražili da ta plata bude oslobođena poreza i doprinosa, ali to je samo izgovor da tu platu ne daju zaposlenima", naveo je predsjednik Sindikata tekstila, kože i obuće RS, Danko Ružičić.

Sindikalisti navode i da je veliki broj poslodavaca koji u skladu sa ostvarenom dobiti mogu da isplaćuju i radnicima pomenutu platu, ali da jednostavno ne žele i neće.

"Draže im je da taj novac drže u kasi, nego da nagrade one koji su im to i zaradili. Ne odriču se oni dobiti ni po koju cijenu", navode sindikalisti.

U Sindikatu metalske industrije i rudarstva RS navode da u ovoj oblasti platu isplaćuje samo kompanija "Alumina" iz Zvornika.

"Ta plata je stimulacija i djeluje pozitivno na radnike. Posebno u ovom vremenu kada imamo veliku stopu inflacije zbog čega je potrošačka korpa znatno povećana. S druge strane, rast najniže plate ali i ostalih nije pratilo poskupljenja kojima smo izloženi svakodnevno tako da bi 13. plata došla i više nego dobro", rekao je "Glasu Srpske" predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, Radenko Smiljanić.

Ovu platu prethodnih godina radnicima je isplaćivao i Zdravstveno-turistički centar "Banja Vrućica" iz Teslića, a da li će ta tradicija biti nastavljena i ove godine biće odlučeno na sastanku koji bi trebalo da bude održan do kraja sedmice.

Prosjek

Prema posljednjim podacima Zavoda za statistiku RS, prosječna plata isplaćena u novembru iznosila je 1.211 maraka. Najveća prosječna plata isplaćena je u području informacija i komunikacija i iznosila je 1.577 maraka, a najmanja u građevinarstvu i to svega 875 KM.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti