Namik Hrle: Podaci su pokretačka snaga industrije

14.09.2015. 08:53 / Izvor: Oslobođenje
Namik Hrle: Podaci su pokretačka snaga industrije

​Namik Hrle, vođa IBM laboratorije u Njemačkoj, održao je jučer na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu predavanje o temi Trendovi i pravci razvoja informatičkih tehnologija.

Namik Hrle, vođa IBM laboratorije u Njemačkoj, održao je jučer na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu predavanje o temi Trendovi i pravci razvoja informatičkih tehnologija. Predavanje je organizovano u okviru PACINNO projekta.

Hrle je svjetski poznati ekspert iz oblasti IT-a i upravljanja podacima. Laboratoriju IBM u Njemačkoj, kojoj je na čelu, ima više od 2.000 zaposlenih. Inače, on je IBM Fellow, a to je zvanje koje ima 95 ljudi u kompaniji sa preko 400.000 zaposlenih, i koje se dodjeljuje uspješnim stručnjacima koji su inovacijama doprinijeli razvoju kompanije.

U prezentaciji Trendovi i pravci razvoja informatičkih tehnologija govorio je o podacima kao novom prirodnom dobru.

"Podaci i informacije su oduvijek bili važni, ali metamorfoza u pokretačku snagu gotovo kompletnog spektra industrija i servisa je fenomen trenutnog doba. Svjedoci smo nestajanja poslovnih modela koji su do jučer bili neprikosnoveni u svojoj efikasnosti i raširenosti. Ekonomija podataka (data economy), tržište podataka (data market), fokus na pojedinca (demography of one) su snažno izraženi trendovi koji redefiniraju poslovne procese, načine kreiranja tržišta, plasmana proizvoda i usluga", kazao je Hrle.

Enormni porast broja mobilnih informatičkih uređaja (kao što su smart telefoni), popularnost društvenih mreža i ugradnja informatičke tehnologije u gotovo sve stvari i procese, prema njegovim riječima, kreira ogromne količine podataka koji su osnova konkurentne prednosti za sve one koji ih mogu i znaju koristiti.

AUSTRALIJA

IBM investira desetine milijardi dolara u tehnologije kao što su cognitive computing i human brain inspired procesore koji bi trebali podržati tzv. treću IT eru. Hrle studentima govorio i ovim procesima. Namik Hrle je Banjalučanin koji je završio Elektrotehnički fakultet u Zagrebu, a zatim je 1989. otišao u Australiju, gdje je radio za IBM na razvoju softvera. Od 1995. radi u IBM-u u Njemačkoj, gdje vodi inženjerski tim za razvoj hardvera i softvera u ovoj svjetski poznatoj firmi.

Foto: SarajevoTimese

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti