Uprava Wiener osiguranja obišla zgarište i pogone tvornice "Krivaja"

15.09.2015. 14:12 / Izvor: Akta.ba
Uprava Wiener osiguranja obišla zgarište i pogone tvornice 'Krivaja'

Uprava Wiener osiguranja Vienna Insurance Group, na čelu sa generalim direktorom Miroslavom Miškićem i članom Uprave Goranom Mandićem i u pratnji vlasnika, obišla zgarište i pogone Tvornice montažnih kuća "Krivaja" u Zavidovićima.

Uprava Wiener osiguranja Vienna Insurance Group, na čelu sa generalim direktorom Miroslavom Miškićem i članom Uprave Goranom Mandićem i u pratnji vlasnika, obišla zgarište i pogone Tvornice montažnih kuća “Krivaja” u Zavidovićima.

Tvornica montažnih kuća "Krivaja", koju je nedavno zahvatio požar katastrofalnih razmjera, je klijent Wiener osiguranja, po osnovu osiguranja dijela imovine – objekata i jedne mašinske linije, između ostalog i od požara. Nažalost, sva oprema, zalihe, gotovi proizvodi, kao i prekid rada nisu bili osigurani od ovog rizika, a što Wiener osiguranja nudi u sklopu polise osiguranja imovine.

Wiener osiguranje je odmah bilo obaviješteno o požaru i nastanku štete, stručni timovi su pravovremeno bili na licu mjesta nekoliko puta, izvršili uviđaje koliko su to opasne okolnosti dozvoljavale u datom trenutku te obavili razgovore sa Upravom TMK “Krivaja” o svoj potrebnoj dokumentaciji za prijavu i obradu štete. Poseban stručan tim iz Beča je takođe dodatno obišao teren, a sve u cilju što bržeg i adekvatnijeg sagledavanja razmjera štete na osiguranoj imovini i isplate iste. Budući da su istrage bile obustavljene zbog opasnosti na zgarištima, ostalo je još da se finalizira zvanični izvještaj nadležnih organa o požaru, kao i nalaz vještaka građevinske struke.

"Radi što bržeg i adekvatnijeg rješavanja novonastale situacije izazvane požarom u pogonima TMK 'Krivaja' i njenog što skorijeg oporavka, Uprava Wiener osiguranja daje svoju punu podršku klijentu TMK 'Krivaja' radi procjene i isplate štete za dio osigurane imovine. TMK 'Krivaja' je nažalost osigurala samo dio svoje imovine od požara i još nekoliko drugih rizika, za koju bi šteta trebala da bude isplaćena nakon adekvatnog finalnog nalaza nadležnih organa i vještaka, i to u dosta velikom iznosu. Šteta je mogla je biti .u potpunosti sanirana u finasijskom smislu da je sva imovina bila osigurana, a to bi značilo lakše pokretanje proizvodnje i stajanje na noge za TMK Krivaju. Wiener osiguranje je za ovakve vrste osiguranja pokriveno putem ugovora o reosiguranju skoro u potpunosti Koristim ovu priliku da apelujem na sve stanovnike i privrednike da razmisle o opasnostima ovakvih iznenadnih situacija sa katastrofalnim posljedicama i da se osiguraju na vrijeme, jer je jedina prava i sigurna zaštita - zaštita kroz adekvatno osiguravanje imovine i lica, uz reosiguravajuće pokriće. Još uvijek su nažalost aktuelne štete od poplava, a koje su u potpunosti mogle brzo da budu pokrivene putem adekvatnog osiguranja", rekao je generalni direktor Miroslav Miškić.

Wiener osiguranje je dio Vienna Insurance Group, najveće osiguravajuće grupacije u Centralnoj i Istočnoj Evropi, sa tradicijom dugom 190 godina, koja generiše godišnji premijski prihod od preko 9 milijardi eura,  zapošljava preko 23.000 radnika i ostvaruje godišnju dobit od preko 500 miliona eura.

 

 

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti