Primjer dobre prakse u Zeničko-dobojskom kantonu: Saradnja dva mjesta učenja

15.11.2021. 10:41 / Izvor: Akta.ba
PK ZEDO

Održan sastanaka između kompanija i stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu.

Kvalitetna organizacija praktične nastave van škole za učenike i učenice srednjih stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu, te izazovi sa kojima se susreću u organizaciji praktične nastave, bile su tema sastanaka koji su nedavno održani između kompanija i stručnih škola u Zeničko-dobojskom kantonu.

Sastanci su održani u Visokom, u Mješovitoj srednjoj školi "Hazim Šabanović", potom kompanijama Alma-Ras Visoko i Melik group Visoko, te u Mješovitoj srednjoj školi Zavidovići i kompanijama Krivaja-metali i Prevoz putnika Zavidovići.

Sastanci su organizovani uz prisustvo predstavnice projekta, Sonje Ruetz, te Azre Begagić, Projektne menadžerice u Privrednoj komori Zeničko-dobojskog kantona, a isti su realizovani u okviru Sporazuma o lokalnoj subvenciji, potpisanog između Privredne komore ZDK i Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH, za potrebe implementacije aktivnosti koje imaju za cilj značajno unapređenje kapaciteta ove Komore za preuzimanje novih uloga u srednjem stručnom obrazovanju, kao i stvaranje pretpostavki za integraciju dualno orjentisanog stručnog obrazovanja u ZDK.

Aktivnostima će se djelovati u dva pravca:

  • na unapređenju izvođenja praktične nastave izvan škole za učenike i učenice srednjih stručnih škola i to posebno u segment pozicioniranja uloge master trenera i trenerica za obuke mentora i mentorica iz kompanije, pozicioniranje uloge i obuke mentora i mentorica iz kompanija, te u segment unapređenja saradnje dva mjesta učenja i
  • na animiranju kompanija sa područja ZDK za uključivanje u realizaciju praktične nastave učenika i učenica, kao, za kompanije, odličnom načinu obezbjeđenja kvaliteta radne snage koja sve više nedostaje.

Sve navedene aktivnosti su realizovane kao dio projekta “Stručno obrazovanje u Bosni i Hercegovini”, kojeg na području Bosne i Hercegovine provodi Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH u ime Vlade Švicarske i SR Njemačke.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti