Osnovan Centar za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana

19.09.2015. 08:20 / Izvor: Akta.ba
Osnovan Centar za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana

WISE Centar promovirat će mobilnost mladih istraživača i doktoranata u regiji zapadnog Balkana te između regije i drugih zemalja, saopćeno je iz Ministarstav civilnih poslova BiH.

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović učestvovao je na Ministarskoj konferenciji u Splitu koja je posvećena uspostavljanu Centra za istraživanje i inovacije Zapadnog Balkana - WISE te promovisanju mogućnosti koje će Centar pružati.


Od kada je potpisana Deklaracija o Regionalnoj strategiji istraživanja i razvoja za inovacije Zapadnog Balkana u Zagrebu do danas, Ministarstvo civilnih poslova BiH sa institucijama nadležnim za nauku na svim nivoima vlasti u BiH, pružalo je punu podršku uspostavljanju ovog Regionalnog Centra da bi se naučnoj zajednici BiH omogućilo jačanje kapaciteta.

"Očekujemo da će rad ovog Regionalnog Centra doprinijeti unapređenju saradnje u oblasti istraživanja i inovacija te  održivom ekonomskom razvoju i socijalnoj koheziji i evropskim integracijama uopće", kazao je ministar Osmanović.

Izrazio je uvjerenje da će Centar WISE postati priznat i atraktivan partner u regiji zapadnog Balkana i doprinijeti jačanju regionalnih istraživačkih, inovacionih i tehnoloških sistema.

Posebno je naglašena opredjeljenost BiH za razvoj i napredak u regiji jugoistočne Evrope i zapadnog Balkana u okviru procesa integracije u Evropsku uniju, kao i značaj saradnje koja se ostvaruje kroz učešće u programu EU HORIZON, COST i EUREKA.

Među najvažnijim zadacima novoosnovanog Centra je promocija saradnje domaćih naučnika i naučnika u inostranstvu, s posebnim naglaskom na naučnu dijasporu.

WISE Centar promovirat će mobilnost mladih istraživača i doktoranata u regiji zapadnog Balkana te između regije i drugih zemalja, saopćeno je iz Ministarstav civilnih poslova BiH.

WISE će aktivno raditi na jačanju saradnje i koordinacije između naučnih organizacija s ciljem boljeg strateškog ulaganja u naučnu infrastrukturu, kao i na produbljivanju saradnje između naučnih organizacija i industrije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti