Delo: Izbjeglička kriza mogla bi destabilizirati odnose na Z. Balkanu

25.09.2015. 08:24 / Izvor: Delo
Delo: Izbjeglička kriza mogla bi destabilizirati odnose na Z. Balkanu

Izbjeglička kriza mogla bi ponovo destabilizirati stanje na zapadnom Balkanu, što se vidi iz zaoštrenih odnosa između Hrvatske i Srbije koje bi u tom sporu Europska unija trebala jednako tretirati,piše Delo.

Izbjeglička kriza mogla bi ponovo destabilizirati stanje na zapadnom Balkanu, što se vidi iz zaoštrenih odnosa između Hrvatske i Srbije koje bi u tom sporu Europska unija trebala jednako tretirati, piše u četvrtak u komentaru ljubljansko "Delo".

"Zbog mađarske politike prema migrantima i nesposobnosti EU-a za riješi izbjegličku krizu ponovo su se zaoštrila još neriješena pitanja na Balkanu", piše vodeći slovenski list, te dodaje da se to najbolje vidi iz najnovijeg zaoštravanja odnosa Beograda i Zagreba.

"Hrvatska politička elita se preko leđa izbjeglica bori da očuva vlast ili da ju preuzme, pa je tako prvak HDZ-a Tomislav Karamarko optužio vladu da je otvorila vrata Hrvatske na Balkan, a zatvorila vrata prema Europskoj uniji", piše Vili Einspieler, komentator koji obično prati događaje u Srbiji.

"Riječ je o širenju straha pred balkanskim državama, što nema realne osnove, a to koči suradnju među državama u regiji", navodi "Delo".

Iako ankete pokazuju da je popularnost srbijanskog premijera Aleksandra Vučića u blagom padu, on nema razloga za strah, ali ni njegovi politički protivnici nemaju razloga za veselje, navodi Einspieler o utjecaju migrantske problematike na političku scenu u Srbiji te ocjenjuje da u sadašnjem sporu Europa ne bi trebala stati na stranu Hrvatske iako je ona u Europskoj uniji, dok Srbija tek čeka na otvaranje prvog poglavlja.

"Ako Bruxelles bude izdao račun za raspad sustava na schengenskoj granici tranzitnim državama kao što su Srbija i Hrvatska koje nisu izazvale izbjegličku krizu, time će samo doliti ulje na vatru. Beograd u svom sporu sa Zagrebom računa na Europsku uniju, zato je simetričnost u odnosu EU-a prema Srbiji i Hrvatskoj ključna za održavanje stabilnosti na Balkanu", navodi u zaključku vodeći slovenski dnevnik te upozorava na izvore izbjegličke krize, kao što su kolonijalistička prošlost vodećih članica EU-a, američka politika prema srednjem Istoku itd.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti