Energetska učinkovitost u malim i srednjim poduzećima

12.10.2015. 11:08 / Izvor: Akta.ba
Energetska učinkovitost u malim i srednjim poduzećima

U četvrtak, 15. oktobra/listopada 2015. godine u restoranu California Lug-Brankovići, općina Žepče održat će se Drugi Gospodarski forum općine Žepče.

U četvrtak, 15. oktobra/listopada 2015. godine u restoranu California Lug-Brankovići, općina Žepče održat će se Drugi Gospodarski forum općine Žepče. Organizatori su Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče. Podršku pruža Njemačko društvo za međunarodnu suradnju (GIZ).

Gospodarski forum općine Žepče organizira se u sklopu obilježavanja Dan općine, 14.oktobra/listopada a kao manifestacija prevazilazi lokalni karakter okupljajući brojne sudionike, predstavnike privatnog i javnog sektora kako iz BiH tako i iz zemalja okruženja.

Tema ovogodišnjeg Gospodarskog foruma je „Energetska učinkovitost u malim i srednjim poduzećima: Mogućnosti smanjenja troškova“.

Gospodarskom  forumu općine Žepče nazočiti će predstavnici državnih, entitetskih i kantonalnih vlada i resornih ministarstava, predstavnici stranih ambasada, međunarodnih donatorskih organizacija, financijskih institucija u BIH, nevladinih organizacija koje su lideri u području energetske učinkovitosti,  udruga poslodavaca, predstavnici  klastera iz BIH i Srbije, razvojne agencije iz BIH i Hrvatske, eminentni stručnjaci  u području energetske efikasnosti i brojne kompanije iz BIH, Hrvatske, Srbije i Češke.

"Cilj  je  okupiti sve relevantne čimbenike u području energetske učinkovitosti koji će,  kroz primjere  dobre  prakse,  prezentirati  mogućnosti  iskorištenja  inteligentne  energije  koja  je  za BiH  još  uvijek  nedostižna.  Bosna  i  Hercegovina  još  uvijek  nema  pravo  sudjelovanja  u Programu inteligentne  energije  koji  nudi  velike  mogućnosti  međunarodne  suradnje  u energetskom  sektoru  jer  nije  ispoštovala  obveze  prema  energetskoj  zajednici  a  koje  se odnose,  između  ostalog,  na  usvajanje  Zakona  o  energetskoj  efikasnosti.  Također,  naša namjera je stimulirati investicije u lokalnoj zajednici, i poslovnu suradnju između domaćih i kompanija iz okruženja“, kaže direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko.

Ovogodišnji Gospodarski forum općine Žepče fokusiran je na sektore gospodarstva koji su prepoznati kao sektori s potencijalom rasta. Radi se o sektorima metalne, drvne i tekstilne industrije, poljoprivrede i obnovljivih izvora energije.

Svoja iskustva predstavit će kompanije „Ceteor“ Sarajevo, „Esco eco Energija“ Livno, CRP Tuzla, „Eko sustav“ Vukovar, „ Praha“ d.o.o. iz  Češke, te „Ting“ d.oo. Žepče i doc.Dr. Sc.Danijel Topić sa Katedre za elektrane i  energetske  procese Elektrotehničkog fakulteta

Osijek, Hrvatska. Također, predstavit će se financijski okviri koji su trenutno dostupni u BIH a koji podržavaju investicije u području energetske efikasnosti od strane Razvojne banke FBIH i Procredit banke, kao i projekat „Investiranje u sektor energije“ koji provodi USAID EIA.

U panel diskusiji tražit će se odgovori na  pitanje: Energetska efikasnost kao motiv i mogućnost za smanjenje troškova i podizanje konkurentnosti malih i srednjih poduzeća, a sudjelovat će Goran Krstović, ekspert  Njemačke organizacije za međunarodne odnose i suradnju GIZ, profesor Petar Gvero sa Mašinskog  fakulteta u Banja  Luci, ministar Josip Martić iz Federalnog ministarstva prostornog ureženja, Mario Derajić, vlasnik i direktor firme „Fratello Trade“ Banja Luka i Edin Mujačić, direktor Centra za održivi razvoj Brčko. Voditelj panela je Marjan Novak, ing.stroj. i direktor kompanije „Manox“ d.o.o. Čakovac Hrvatska.

U okviru Gospodarskog foruma Žepče planirani su individualni poslovni susreti kompanija iz BIH, Hrvatske, Srbije i Češke, kao i prezentacije proizvoda i usluga kompanija „Hifa Oil“ i „Euro Stil“( BIH), „Metal Inženjering“ Ivanjica (Srbija), „Vojvodina metal klaster“ (Srbija), „Teknotherm Engineering“ Norveška,  „Eko plast“ Žepče i „Zagrebinspekt“ Mostar.

Interes za dolaskom na Drugi Gospodarski forum općine Žepče pokazale su brojne općine u BIH,  javna  poduzeća i institucije, domaće  i  međunarodne organizacije, nevladin i privatni sektor, a najavljen je dolazak preko 150 sudionika.

Kao dio BEAR inicijative Općina Žepče i Razvojna agencija Žepče rade aktivno naunapređenju poslovnog okruženja za lokalne proizvođače i izvoznike.

Gospodarski forumopćine Žepče je prilika da se omogući povezivanje poslovnog sektora na svim razinama, izlazak na nova tržišta, stvaranje novih parternstava i novih radnih mjesta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti