Komorski investicioni forum zapadnog Balkana zvanično počeo sa radom

24.10.2015. 08:39 / Izvor: Akta.ba
Komorski investicioni forum zapadnog Balkana zvanično počeo sa radom

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić zajedno sa predsjednicima komora regiona ZB-a prisustvovao je konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana (KIF ZB).

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske/Spoljnotrgovinske komore Bosne i Hercegovine Bruno Bojić zajedno sa predsjednicima komora regiona ZB-a prisustvovao je konstitutivnoj sjednici Upravnog odbora Komorskog investicionog foruma zapadnog Balkana (KIF ZB). Napominjemo, Komorski investicioni forum zapadnog Balkana formiran je potpisivanjem Sporazuma o osnivanju 27.avgusta 2015. na marginama Konferencije o Zapadnom Balkanu održane u Beču, Austrija.

Članove Upravnog Odbora KIF ZB primili su i visoki zvaničnici Crne Gore Filip Vujanović, predsjednik Crne Gore i Milo Đukanović, predsjednik Vlade Crne Gore, koji su, nakon izlaganja članova Upravnog Odbora KIF ZB, iskazali punu podršku osnivanju i radu Komorskog investicionog foruma, te istakli značaj saradnje i zajedničkog djelovanja Komora u regionu..

Sve strane su naglasile da KIF ZB predstavlja svojevrstan iskorak u povezivanju poslovnih zajednica regiona i potvrdu bliskog partnerstva između svih privrednih komora zapadnog Balkana usmjerenog ka kreiranju novog temelja za održivi ekonomski rast regiona, u skladu sa prioritetima Berlinskog procesa.

Svjesne značaja ubrzanja ekonomskih integracija regiona, a u duhu ciljeva funkcionisanja KIF ZB-a, sve strane su se složile da resurse privrednih komora treba usmjeriti ka implementaciji prioritetnih regionalnih inicijativa i razvojnih projekata u specifičnim sektorima kao što su infrastruktura i energetika, kako bi se direktno pospješio ekonomski napredak celog regiona.

Na sastanku u Budvi formiran je Upravni odbor KIF ZB, koji čine predsjednici privrednih komora. Planirano je da Upravni odbor KIF ZB zasjeda najmanje jednom godišnje, a neposredno izveštavanje ka Vladama o aktivnostima unutar KIF-a ostvarivaće se učešćem predsjednika komora članica KIF ZB u Nacionalnim investicionim komisijama.

U narednih deset dana sve komore članice KIF ZB će delegirati svoje predstavnike u stalne tematske radne grupe KIF ZB (saobraćaj i energetska infrastruktura i komunalna djelatnost; poboljšanje poslovne i investicione klime i razvoj privatnog sektora), nakon čega će se imenovati predsedavajući radnim grupama koji će sazvati prve sjednice Radnih grupa. Predsedavajući će se birati uz saglasnost UO KIF i to iz komora koje imaju najjače kapacitete u predmetnim oblastima rada KIF ZB.

Osnovu za operativni rad Radnih grupa KIF ZB-a predstavlja usvojeni Akcioni plan komora ZB-a, a predstavnici Hrvatske gospodarske komore će preko Sekretarijata KIF-a (koji čine nacionalni koordinatori u komorama članicama KIF-a) uputiti skice za konkretne međukomorske razvojne projekte usaglašene na sastanku:

– E-platforma komora ZB koja će objediniti sve informacije i komorske usluge vezane za oblasti delovanja KIF ZB;

– Zajednički Venture Fond ZB sa ciljem subvencionisanog finansiranja start-up projekata inovativnih malih i srednjih preduzeća u zemljama ZB;

– Podsticanje i promovisanje razvoja preduzetničkog obrazovanja kroz tijesnu saradnju sa Regionalnim centrom za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Evrope (SEECEL).

Slijedom zaključaka iz Zajedničke izjave predstavnika privrednih komora Zapadnog Balkana od 27. avgusta 2015. godine da žele aktivno da se uključe u platformu SEECEL, potpisivanjem Sporazuma o saradnji i osnivanju Zajedničkog vijeća sa SEECEL-om članice KIF ZB su potvrdile zainteresovanost za stvaranje zajedničke platforme za aktivno preduzetništvo i razvoj ljudskog potencijala, u skladu sa Aktom o malom preduzetništvu Evrope (eng. Small Business Act for Europe – SBA), posebno njegovim načelima 1 i 8.

Imajući u vidu da aktuelne autonomne trgovinske mjere (ATM), tj. pravo na bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda u EU, ističe do kraja kalendarske godine i da je od velike važnosti za privrednike ZB da EU obnovi ATM tako da ne postoji prekid u njegovoj primeni, postignuta je saglasnost da se UO KIF-a obrati zakonodavcima EU zajedničkim pismom u kojem bi naglasili da će se jedino na taj način održati stabilnost poslovnog okruženja i sačuvati dobre poslovne i ekonomske veze koje postoje između ZB i EU.

Sa ciljem da se precizno utvrde prepreke za razvoj poslovnog okruženja regiona ZB u procesu evropskih ekonomskih integracija, članovi UO KIF su postigli saglasnost da komore članice zajednički pripreme okvir za anketiranje svog članstva o poslovnoj i investicionoj klimi. Svrha istraživanja jeste i da se dobiju konkretni indikatori za potrebe jačanja unutrašnjih kapaciteta članica KIF ZB.

U formi zajedničkog dopisa članova UO KIF-a, o zaključcima prve sednice UO KIF biće obaveštene vlade zemalja regiona ZB i zvaničnici Evropske Unije.

Prema utvrđenom redosljedu predsjedavanja KIF ZB, sljedeća sjednica UO KIF ZB održaće se u organizaciji Unije privrednih komora Albanije, koja predjsedava KIF-om u narednih godinu dana.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti