Dva miliona KM depozitnih sredstava za kreditno - garantni fond SERDA-e

06.11.2015. 11:11 / Izvor: Akta.ba
Dva miliona KM depozitnih sredstava za kreditno - garantni fond SERDA-e

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar finansija Jasmin Halebić potpisali su jučer sa direktorom Sarajevske regionalne razvojne agencije "SERDA" Ševkijom Okerićem Protokol o sufinansiranju Kreditno - garantnog fonda.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministar finansija Jasmin Halebić potpisali su jučer sa direktorom Sarajevske regionalne razvojne agencije "SERDA" Ševkijom Okerićem Protokol o sufinansiranju Kreditno - garantnog fonda ove agencije.

"Vlada Kantona Sarajevo je ranije na svojoj 19. sjednici donijela Odluku i dala saglasnost Ministarstvu finansija da provede aktivnosti i osigura sredstva u iznosu od 1.000.000 KM za sufinansiranje pomenutog fonda", kazao je ovom prilikom premijer Konaković.

I Sarajevska regionalna razvojna agencija je za navedeni fond obezbijedila isti iznos od 1.000.000 KM.

"Ukupna depozitna sredstva u iznosu od 2.000.000 KM će se koristiti po uslovima utvrđenim ugovorom sa finansijskom institucijom odabranom putem javnog poziva, prije svega, za podršku razvoju malih i srednjih preduzeća kao i za razvoj povoljnijeg poslovnog okruženja u KS", dodao je premijer Konaković.

Inače, na bazi međunarodnih iskustava kreditno-garantni fondovi predstavljaju mehanizam finansijske podrške, koji djeluju stimulativno na razvoj privrede. 

"Pored ostvarivanja svog primarnog cilja koji se ogleda u olakšavanju procedure za apliciranje za kreditna sredstva i u tehničkoj pomoći i podršci u pripremi potrebnih aplikacija, kreditno - garantni fondovi rješavaju i niz sekundarnih ciljeva i to: jačaju privatno poduzetništvo, omogućavaju povećano kvalitetno i sigurno investiranje, obučavaju poduzetnike o savremenim normama poslovanja te jačaju ekonomski razvoj", objasnio je funkciju ovakvih fondova Okerić.

Naglašeno je i da "SERDA" već devet godina uspješno implementira projekt Kreditno – garantni fond, čija je sredstva do sada uspješno koristilo više od 260 korisnika, među kojima su najčešći klijenti iz malih i srednjih preduzeća, ali i poljoprivredni proizvođači.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti