Bh. privredna delegacija posjetila Ambasadu BiH u Abu Dhabiju

01.12.2015. 08:19 / Izvor: Akta.ba
Bh. privredna delegacija posjetila Ambasadu BiH u Abu Dhabiju

U okviru sedmodnevne posjete povodom učešća na festivalu "Shaikh Zayed", koji se održava u Abu Dhabiju, privredna delegacija predvođena predsjednikom PKFBiH Mirsadom Jašarspahićem, posjetila je jučeer Ambasadu Bosne i Hercegovine u UAE.

U okviru sedmodnevne posjete povodom učešća na festivalu "Shaikh Zayed", koji se održava u Abu Dhabiju, privredna delegacija predvođena predsjednikom PKFBiH Mirsadom Jašarspahićem, posjetila je jučeer Ambasadu Bosne i Hercegovine u UAE.

Tom prilikom gosti su u jednosatnom razgovoru informisali ambasadora Zorana Miličevića o profilu firmi koje su na poziv Fondacije Khalifa Bin Zayed Al Nahyan uzele učešće na Festivalu, kao i o mogućim oblicima plasmana BH  roba i usluga na tržištu UAE.

Predsjednik Jašarspahić je naglasio spremnost Komorskog sistema da podrži privrenike na putu iznalaženja novih tržišta, prvenstveno kroz zajednička ulaganja domaćih i ino partnera, kao i radu na stvaranju snažnih klastera u svim privrednim granama koji će cijenovno i kvaltetom biti konkurentni.

Enisa Bekto, direktorica firme Bekto Precissa, informisala je ambasadora Miličevića o  poslovnim planovima kao i o aktivnostima koje njihova firma poduzima u ovom regionu.

Naglašeno je da firma Bekto Precissa pored visokokvaltetnih proizvoda ovom  probirljivom tržištu nudi i mogućnost transfera tehnologija koja pored prodaje proizvodno tehnoloških procesa nudi i adekvatnu obuku za iste po principu „ključ u ruke“.

Emir Pašić, voditelj Centra za međunarodne odnose pri PKFBiH obavijestio je ambasadora Miličevića o aktivnostima novoosnovanog udruženja Halal industije čije su članice As Group, Akova Impex i Mljekara Livno Puđa, prezentiranjem svojih delikatesnih roba, uzele učešće na Festivalu.

Ambasador Zoran Miličević je uz riječi dobrodošlice gostima poželio ugodan boravak u Emiratima, uz želje da što bolje iskoriste ukazanu priliku te na najbolji način prezentiraju svoje robe i usluge.

Naglasio je da se Ambasada BH u punom kapacitetu kroz komorski sistem Bosne i Hercegovine stavlja na raspolaganje privrenicima za svaki oblik poslovne saradnje.

Dogovoreno je da se u narednim danima kroz komorski sistem uputi poziv bh. privrednicima za učešće na predstojećem sajmu hrane koji će se održati u februaru slijedeće godine u UAE.

Privrednike dvadeset firmi sa  40 učesnika predvode firme Bekto Precissa, Bellissima, Granoff, Koteks Tešanj, Moj San, Hoteli Ilidža, Emirates tourism and investment, Akova impex, As Group, Mljekara Livno Puđa, Dr Pasha, koji uz  predstavnike obrtnika iz oblasti starih zanata i ručno pripravljenih  biljnih preparata na bazi meda  već petnaest dana izlažu na Festivalu posjetio je velik broj posjetilaca, među kojima i Šeik Mohammed bin Saqr Al Qassimi, ujedno i veliki prijetelj Bosne i Hercegovina.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti