Stabilna privreda i fiskalna održivost mjere Ekonomske politike za 2016.

22.12.2015. 07:58 / Izvor: Fena
Stabilna privreda i fiskalna održivost mjere Ekonomske politike za 2016.

Ciljevi Ekonomske politike RS za 2016. godinu su osiguranje stabilnog privrednog rasta, fiskalne održivosti, socijalne sigurnosti, vladavine prava i evropskih integracija, istakla jepredsjednica Vlade RS Željka Cvijanović.

Ciljevi Ekonomske politike Republike Srpske za 2016. godinu su osiguranje stabilnog privrednog rasta, fiskalne održivosti, socijalne sigurnosti, vladavine prava i evropskih integracija, istakla je večeras predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović

U predloženoj Ekonomskoj politici za 2016., koju je Cvijanović izložila poslanicima Narodne skupštine RS-a, navodi se da Vlada očekuje nastavak privrednog rasta s porastom BDP-a od 2,4 posto.

Projektovana pokrivenost izvoza uvozom iznosila bi oko 57,4 posto, a prema procjenama Ministarstva finansija RS-a, učešće javnog duga u BDP-u u 2016. godini će iznositi 48,5 posto BDP-a, navela je premijerka RS-a.

"Aktivnosti koje će obilježiti narednu godinu radi postizanja stabilnog privrednog rasta zasnivaju se na oporavku privrede i unapređenju poslovne klime koji se namjeravaju postići smanjenjem poreskog opterećenja rada, donošenjem novog Zakona o radu, Strategijom zapošljavanja za period 2016.-2020. godina, Zakonom o podsticanju zapošljavanja, nastavkom procesa privatizacije, novim ubrzanim stečajnim postupcima, uspostavljanjem i razvojem poslovnih zona u RS-u i drugo", stoji u tom dokumentu.

Cvijanović je, između ostalog, obećala uspostavu registra parafiskalnih nameta posredstvom novog Zakona o poreskom sistemu, kao i novi Zakon o stečaju u kome će akcenat biti na blagovremenom pokretanju postupka restrukturiranja i stečajnog postupka.

Najavila je i reformu javne uprave i javnih preduzeća, s akcentom na restrukturiranje Željeznica RS-a.

Iz Vlade RS obećavaju da će, radi kvalitetnijeg i dosljednijeg ostvarenja mjera predviđenih tom ekonomskom politikom, usvojiti Akcioni plan za njenu realizaciju, u kome će biti jasno definisane sve aktivnosti, nosioci aktivnosti i rokovi za njihovu realizaciju.

Nakon izlaganja Cvijanović, opozicija se vratila u skupštinsku salu.

Poslanici SDS-a, PDP-a, NDP-a i SRS-a bojkotuju obraćanje Cvijanović još od "afere kupovina poslanika“, odnosno, kako smatraju, potvrde autentičnosti audiosnimka na kojem ona govori o tome.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti