EOS Matrix od iduće godine naplaćuje potraživanja komunalnih preduzeća

28.12.2015. 09:56 / Izvor: Akta.ba
EOS Matrix od iduće godine naplaćuje potraživanja komunalnih preduzeća

EOS Matrix je međunarodna koroporacija koja posluje na tri kontinenta, u preko 25 država u svijetu već više od 35 godina. Sjedište kompanije je u Hamburgu, a od 2011. godine EOS je svoje poslovanje proširio i na BIH.


Foto: RSE

EOS Matrix je na bosanskohercegovačkom tržištu otvorio svoj ured prije četiri godine, a od tada do danas broj klijenata progresivno raste. Kao Grupa u naplati potraživanja postavljaju visoke standarde, a to su prenijeli i na naše tržište što ih čini liderima u BiH, kaže na početku razgovora za portal Akta Melisa Tabić, direktorica EOX Matrixa u BiH.

Uzimajući u obzir standarde grupacije, ekonomske pokazatelje na tržištu kao i zakonsku regulativu, ističe da su zadovoljni postignutim rezultatima u naplati u 2015 godini.

"Naši djelotvorni i efikasni stručnjaci uvijek daju pojedinačna i sistemska rješenja za sve naše klijente", navodi ona, dodajući da su vodeći principi EOS Grupe fokusiranost i razumijevanje.

"Fokusiranost, jer naše zadatke pouzdano i odlučno vidimo sve do uspjeha. Razumijevanje, jer na svaku situaciju odgovaramo raznovrsnošću i otvorenim umom, kako bismo pronašli optimalno rješenje za sve naše partnere. Sa našim partnerima sarađujemo kao pružatelji usluga i kao partneri, a dužnike smatramo klijentima naših klijenata. Naš fokus leži na pronalaženju kooperativnih rješenja za sve umiješane strane", objašnjava ona.

Napominje da je njihova osnovna djelatnost otkup potraživanja, a naplata u ime i za račun klijenta je dodatna usluga za klijente.

"Kada govorimo o otkupu potraživanja od prošle godine imamo zakonsku regulativu koja nas limitira na tom polju i to smatramo ključnom preprekom. Kod naplate – kontaktibilnost je prepreka sa kojom se često susrećemo. Naime, dostupne informacije su najčečće nisu ažurirane pa nam pretraga novih kontakata oduzima vrijeme. Napominjem da su sve naše radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti osobnih podataka", precizira direktorica EOS Matrixa.

Iako su svjesni negativnog imidža koji imaju agencije za naplatu potraživanja, koje još nazivaju "legalni utjerivači dugova" koje koriste metode proganjanja i zastrašivanja, Tabić navodi da je njihov cilj pronaći pravo rješenje za svaku situaciju.

"Znamo da je ponekad teško platiti cijeli iznos odjednom, te smo zbog toga otvoreni za prijedloge. Pokušavamo pronaći prijateljska rješenja koja u obzir uzimaju individualnu situaciju kao i želje našeg klijenta da se dug povrati što je brže moguće. Zbog toga analiziramo sve opcije otplate neplaćenog duga i nudimo prilagođena rješenja plaćanja. Poštujemo naravno povjerljivost ličnih podataka i svih informacija koje su nam date", objašnjava Tabić.

Iako bi se moglo reći da zbog loše privredne situacije i brojnih blokiranih i dužnih građana, posao ovakvih agencija cvjeta, Tabić kaže da se negativni ekonomski trendovi ipak loše odražavaju i na ovu djelatnost.

"Negativni ekonomski trendovi utiču na svaku djelatnost pa i ovu. Naš glavni alat je sagledati mogućnosti dužnika, i shodno tome ponuditi model otplate dugovanja", naglašava ona.

U 2016. planiraju otkupe novih dugova nekih novih banaka, te su u finalnim fazama pregovora sa nekoliko klijenata.

"Realizaciju pregovora očekujemo početkom naredne godine. Novina od ove godine je da po prvi puta na bh. tržištu radimo otkup potraživanja pravnih subjekata za bankarski sektor i vrlo smo zadovoljni postignutim rezultatima", kaže naša sugovornica.

Osim toga, pored već poznatih usluga naplate potraživanaj u ime i za račun klijenta, naplate potraživanja u inostranstvu, otkupa potraživanja fizičkih lica, kao novinu u ponudi imaju i uslugu potraživanja posebno prilagođenu telekom operaterima. "Sa telekom operaterima u BiH već duže vrijeme imamo vrlo uspješnu suradnju, a u toku su pregovori i sa komunalnim preduzećima. Kako se radi o javnim preduzećima sama procedura traje znatno duže. Očekujemo početak suradnje u prvom kvartalu 2016", zaključuje ona.

Naglašava da su potraživanja fizičkih lica limitirana zakonskom regulativom, te se EOS stavio na raspolaganje institucijama da pomogne u izradi novih zakonskih rješenja po uzoru na zemlje Europske unije, prije svega misleći na Hrvatsko rješenje kupoprodaje kreditnih plasmana, koje cijene kao najadekvatnije za tržište BiH uzimajuči u obzir sve parametere.

Inače, EOS Matrix je međunarodna koroporacija koja posluje na tri kontinenta, u preko 25 država u svijetu već više od 35 godina. Sjedište kompanije je u Hamburgu, a od 2011. godine EOS je svoje poslovanje proširio i na BIH.

S.Bijedić

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti