Kantonalno tužilaštvo KS provjerava slučaj spajanja bolnica

19.01.2016. 08:14 / Izvor: N1
Kantonalno tužilaštvo KS provjerava slučaj spajanja bolnica

Slučaj pripajanja Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Kliničkom centru Sarajevo vratio se u institucije. Pozadina naprasne ideje o gašenju Opšte bolnice "Prim dr. Abdulah Nakaš" pod lupom je istražnih organa.

Slučaj pripajanja Opšte bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" Kliničkom centru Sarajevo vratio se u institucije. Proces spajanja bolnica biće zaustavljen na određeno vrijeme, jer su na jučerašnjem sastanku nadležnih u Kantonu Sarajevu zatražene detaljne analize koje mogu trajati nekoliko mjeseci. U međuvremenu, detalje istražuje i tužiteljstvo.

Pozadina naprasne ideje o gašenju Opšte bolnice "Prim dr. Abdulah Nakaš" pod lupom je istražnih organa. Kantonalno tužiteljstvo u Sarajevu, kako je potvrđeno, provjerava i ko stoji iza dokumenata koji su potpisivali zaposleni u više odjela Opšte bolnice, tražeći da pređu u Klinički centar, zajedno sa njihovom bivšom direktoricom Sebijom Izetbegović.

"Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo vrši određene provjere u vezi sa navedenim slučajem. Između ostalog, ispituje se i slučaj potpisivanja saglasnosti za prelazak iz Opće bolnice 'Prim. dr. Abdulah Nakaš' u Univerzitetski klinički centar Sarajevo", rečeno je za N1 u Kantonalnom tužilaštvu KS.

Akcija spajanja bolnica vođena je netransparentno sve dok svoj glas protiv spajanja nisu digli građani, koji su danima dežurali ispred bolnice i potpisivali peticiju.

Sada se govori da do eventualnog pripajanja Opšte bolnice Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo neće doći preko noći. Tako se tvrdi nakon sastanka u Kantonu Sarajevo, gdje su bili svi ključni ljudi zdravstva i kantonalne vlade. Ipak, oni koji su najodgovorniji za ovaj slučaj ponovno su izbjegli kamere.

Iako je na sjednici bila direktorica UKCS Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića, ona se nije pojavila pred novinarima, kao ni ministrica zdrastva Vlade KS Zilha Ademaj. Pred novinare je izašao Dragan Stevanović, predsjednik UO Ljekarske komore Kantona i zaposlenik Opšte boilnice Abdulah Nakaš.

"Trenutno smo mnogo dalje od spajanja bolnica nego što smo to bili prije mjesec dana zato što smo sve vratili u stručne analize koje se ne mogu završiti za dan-dva. Ima i drugih analiza i poteza koji idu u reformskom pravcu, koji se mogu brže završiti i sa manjim posljedicama", kazao je Stevanović.

A šta će biti konačna posljedica znaće se nakon detaljnih analiza za koje nisu dati precizni rokovi. Ako nekada i budu završene, dat će odgovor na pitanje da li je potrebno spajanje dvije sarajevske bolnice.

Nadležni uvjeravaju da i ako do toga dođe, prije toga će takvu odluku morati donijeti osnivači, to jeste skupštine Kantona i Parlament Federacije BiH. Ono što je prije nekoliko dana bio konkretan slučaj Opšte bolnice polako se pretvara u sveopštu priču o potrebu reformiranja cjelokupnog zdravstvenog sistema u Federaciji.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti