INTERVJU Manfred Gram: 2015. bila godina poslovnog uspjeha za HETA-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

INTERVJU Manfred Gram: 2015. bila godina poslovnog uspjeha za HETA-u

Prošla 2015. bila je godina poslovnog uspjeha za HETA-u. Ne samo da smo uspjeli postići potpunu operativnu i organizacijsku funkcionalnost već i značajno povećati dinamiku poslovanja i postići vrlo opipljive poslovne rezultate, kaže Gram.

29.01.2016. 11:29 / Izvor: Akta.ba

HETA ASSET RESOLUTION BiH ove godine namjerava povećati fokus na prodaju potraživanja, koji čine značajan dio njihovog portfelja, kaže Manfred Gram, generalni direktor ove kompanije za upravljanje imovinom i potraživanjima.

On se osvrnuo i na izazove koje su imali u prošloj godini, a koji se odnose na preuzimanje visoko kompleksnog i visokorizičnog portfelja nenaplativih potraživanja na upravljanje što je, napominje, transakcija prvi put ikad izvedena u ovoj državi i predstavlja jedinstveni know-how na razini industrije. Nešto više o tome i planovima za godinu koja je pred nama kazao je u intervjuu za Akta.ba.

Akta.ba: Kako ocjenjujete godinu koja je iza vas?

GRAM: Prošla 2015. bila je godina poslovnog uspjeha za HETA-u. Ne samo da smo uspjeli postići potpunu operativnu i organizacijsku funkcionalnost već i značajno povećati dinamiku poslovanja i postići vrlo opipljive poslovne rezultate.

Drago mi je primijetiti da je investitorska zajednica počela da prepoznaje HETA-u kao kredibilnog i pouzdanog partnera sa atraktivnom imovinom u svom portfelju. Naš tim profesionalaca koji su se specijalizirali za ovaj jedinstveni know-how dokazao je svoju pouzdanost. Tržište je to prepoznalo i dobro reagiralo. Sve smo to postigli bez kompromitiranja našeg ključnog cilja – očuvanja i, kad god je to moguće, povećanja vrijednosti.

Tokom prošle godine, intenzivirane su i aktivnosti na informisanju javnosti o poslovnog konceptu “upravljanje imovinom i potraživanjima” kao i razlikama između nas i ostalih finansijskih institucija, i zadovoljan sam na koji način se prepoznaje i percipira brand HETA.

Strateški opredijeljeni na pružanje rješenja i stvaranje nove vrijednosti, primijetili smo uspjeh u svih klasterima. Naglasit ću neke. Uspjeli smo deblokirati i ponuditi tržištu dva poslovno-stambena kompleksa, u Novoj Vogošći i u naselju Stup u Sarajevu. Tržištu su ponovno predstavljene tekstilne kompanije u Bosanskom Petrovcu i Gornjem Vakufu/Uskoplju, kao i prodajni centar u Kaknju i, od jučer, dobro poznata zgrada Kubus u Sarajevu. Značajan broj dogovora za tzv “velike objekte” u završnoj je fazi.

Žao mi je što transakcija sa mesnom industrijom u Prijedoru nije realizovana kako je planirano. Došlo je do promjene u fokusu poslovanja inicijalnog investitora, koji je u konačnici odlučio da se povuče. Stoga smo u saradnji sa predstavnicima Grada Prijedora ponovno intenzivirali potragu za novim investitorom. U fokusu obje strane je pronaći investitora koji ima plan za brzo pokretanje posla budući da to vodi ka stvaranju radnih mjesta, generiranju prihoda, i sveukupnom ekonomskom rastu što je regiji Prijedor i državi, općenito, potrebno.

Akta.ba: Koji su najveći izazovi sa kojima ste se suočavali u prošloj godini?

GRAM: Zadatak preuzimanja visoko kompleksnog i visokorizičnog portfelja nenaplativih potraživanja na upravljanje i oblikovanje individualnih strategija restrukturiranja i prodaje za hiljade slučajeva uz istovremenu uspostavu kompanije i sprovedbu potpuno nepoznatnog poslovnog koncepta definitivno je predstavljalo izazov. Imajte na umu da je u trenutku preuzimanja vrijednost portfelja iznosila 1,2 milijarde KM, što je predstavljalo nekih 33% sveukupnog portfelja nenaplativih potraživanja ove države.

Sada, kad znamo da smo uspješno odgovorili tom izazovu, mogu sa ponosom istaknuti da imamo neposredno iskustvo u transferu i upravljanju portfeljom nenaplativih potraživanja, što je, da ne zaboravimo, transakcija prvi put ikad izvedena u ovoj državi i da to predstavlja jedinstveni know-how na razini industrije.

Akta.ba: Što smatrate najvećim uspjehom kompanije do sada?

GRAM: U svojstvu generalnog direktora, dva velika postignuća tvore temelj našeg poslovnog uspjeha. Prvo, uspjeli smo okupiti odličan tim profesionalaca različitog backgrounda, obrazovanja i vještina. Drugo, naše uvjerenje da je kvalitet ključ u osiguranju da rad i rješenja izdrže test vremena prepoznali su vanjski autoriteti.

Naime, zalaganje HETA-e u svojevrsnom projektovanju oblasti upravljanja imovinom u BiH prepoznala je BID Group One u Ženevi i dodijelila nam Međunarodnu zvijezdu za kvalitet.

Nagradom je pohvaljen proces upravljanja kvalitetom. HETA je danas zvanično dobila i certifikat ISO 9001:2015 i postala prva kompanija u BIH koja je certificirana u skladu sa ovom verzijom, koja ima poseban osvrt na pitanje upravljanja rizikom, što je od iznimne važnosti u našem poslu, i kao dio strateškog planiranja, tako i operativnih i aktivnosti revizije.

Akta.ba: Planovi za 2016.?

GRAM: Tekuću 2016. godinu smo interno proglasili ‘Godinom investitora’. Cilj nam je ubrzanje dinamike u rješavanju slučajeva iz portfelja. Nastavljamo proaktivno tražiti investitore koji imaju plan za brzo pokretanje ili ponovno uspostavljanje poslovnih aktivnosti što vodi ka stvaranju radnih mjesta, generiranju prihoda kao i sveukupnom ekonomskom rastu – sve što je BiH doista i potrebno.

Ove godine namjeravamo povećati fokus na prodaju potraživanja, koji čine značajan dio našeg portfelja. U većini slučajeva, struktura potraživanja obuhvata i prilično atraktivnu nekretninu komercijalne ili industrijske namjene, što je investitorima privlačno. Spomenut ću primjer trenutno dostupnih - od izložbenog salona vozila u Sarajevu, preko hotela u Fojnici do pogona za proizvodnju mlijeka na području RS.

Pripremamo se i za proces pruzimanja dodatnog, manjeg dijela portfelja na upravljanje u vrijednosti koja je još predmet razmatranja. Potom ćemo paralelno raditi na rješavanju slučajeva iz postojećeg i pripremi slučajeva iz novog portfelja kako bih ih mogli ponuditi i vratiti na tržište.

Razgovarala: Danijela Kozina 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti