Konaković najavio ambiciozan program rada Vlade za 2016. godinu

02.02.2016. 14:25 / Izvor: Akta.ba
Konaković najavio ambiciozan program rada Vlade za 2016. godinu

U razgovoru za Fenu govorio je o realizaciji velikog broja naglašenih reformskih procesa i projekata kroz javno-privatno partnerstvo, jer smatra da Vlada i Skupština ovog kantona imaju kapacitet da 2016. godinu učine vrlo uspješnom.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković najavio je ambiciozan program rada Vlade za 2016. godinu. U razgovoru za Fenu govorio je o realizaciji velikog broja naglašenih reformskih procesa i projekata kroz javno-privatno partnerstvo, jer smatra da Vlada i Skupština ovog kantona imaju kapacitet da 2016. godinu učine vrlo uspješnom.

Govoreći o dugo očekivanoj rekonstrukciji vodovodne mreže koja je jedan od glavnih prioriteta ovog saziva Vlade, Konaković kaže da će ozbiljni radovi započeti u martu ili aprilu.  

Istakao je da su završeni svi dogovori s predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH koji su načelno odobrili kredit od 30 miliona eura po povoljnijim uvjetima nego što je to do sada bilo dogovoreno te da prvu tranšu od deset miliona eura očekuju u 2016. godini.

"Izdvojili  smo novac za dijagnostiku vodovodne mreže, koja će pokazati stanje svakog šarafa u mreži. Nećemo čekati da se dijagnostika cjelokupne mreže završi, već ćemo odmah rekonstruisati dio koji se dijagnosticira", pojasnio je Konaković.

Dodao je da Vlada vodi tešku borbu s nelegalnim potrošačima vode te da su već postavili mehanizme za elektronska mjerenja potrošnje koji ukazuju na katastrofalno stanje i manipulacije.

"Od pet autopraonica koje smo kotrolisali, četiri su manipulisale računima, što znači da plaćaju račun od 40 KM, a realno potroše vodu u iznosu od 1.500 do 2.000 KM", objasnio je.  

Nakon što se otkriju svi nelegalni potrošači vode, dodao je Konaković, budžet preduzeća "Vodovod i kanalizacije" bi se sljedeće godine trebao povećati za 120.000 KM.

Konaković je također najavio realizaciju projekta rekonstrukcije cjelokupne ulične rasvjete koji podrazumijeva 46.000 rasvjetnih mjesta, a u svakom od njih bi mogao biti ugrađen uređaj za wi-fi.

"Projekt ćemo finansirati iz ušede oko 7,5 miliona KM, jer planiramo postaviti led rasvjetu kojim ćemo uštedjeti oko 70 posto na računima za električnu energiju što na godišnjem nivou iznosi oko milion KM", kazao je.   

Od bitnih projekata za građane Sarajeva, Konaković je naglasio i rekonstrukciju svih tramvajskih stajališta, čime se oživljava javno-privatno partnerstvo, koje je atrofiralo u sarajevskom kantonu.

"Većinu tramvajskih stajališta planiramo zatvoriti te ugraditi sistem najave dolaska tramvaja. Također planiramo prodavati mjesta za marketinško oglašavanje, što je također investicija u saradnji s privatnim sektorom", pojasnio je.

Olimpijska planina Bjelašnica je, smatra Konaković, također jedan od bitnih segmenata za Vladu KS-a s aspekta turizma. Dodao je da će investirati 16 miliona eura u vertikalni transport i osvjetljavanje staze za noćno skijanje tokom cijele zimske sezone.

Govoreći o sigurnosti na sarajevskim raskrsnicama, Konaković je najavio i postavljanje 20 novih radara s kvalitetnim sigurnosnim kamerama koje će kontrolirati saobraćaj.Dodao je da je ovaj projekt u fazi realizacije te da je elaborat već usvojen u konceptu javno-privatnog partnerstva.

Također je podsjetio da je donesen Zakon o unutrašnjim poslovima KS-a, te najavio donošenje zakona koji uređuje statuse i plaće uposlenika ovog ministarstva, nakon čega će zaokružiti oblast sigurnosti u ovom gradu. Planiraju nabaviti i sofisticiranu opremu za obavljenje aktivnosti policajaca na terenu te kupovinu novih motornih vozila koji su dotrajali.

"Želja nam je da materijalno i tehnički osposobimo policajce, jer je taj segment sigurnosti vrlo bitan za sve procese u gradu. Ako se ne osjećate sigurno, onda imamo veliki problem", naglasio je.  

Ističući važnost unapređenja poslovnog okruženja  uvođenjem jednostavnijih administrativnih procedura i pružanjem boljih usluga investitorima u kantonu, Konaković je kazao da je Vlada potpisala Sporazum sa članicom grupacije Svjetske banke IFC.

Plan Vlade je, ističe, da u ovoj godini promijeni 350 akata koji se tiču administrativnih procedura, tako da svi koji žele otvoriti novu firmu, papirologiju  će moći dobiti u jednoj kancelariji.

Najavio je da će se finansijski izvještaji i izvještaji o radu svih komunalnih preduzeća, ustanova , fondova i zavoda naći na dnevnom redu sjednice Skupštine KS-a u aprilu i maju nakon čega će Vlada ustanoviti kako su radili proteklu godinu.

U oblasti reformskih zakona, Konaković ističe da će u 2016. godini donijeti oko 50 značajnih zakona i uredbi koje predlaže Ministarstvo  pravde i uprave KS, a koji kontrolišu kompletnu javnu upravu ovog kantona.

Kao jedan od značajnijih izdvojio je Prijedlog zakon o porijeklu imovine nosilaca javnih funkcija u KS-u koji će se naći na dnevnom redu Skupštine u februaru ili martu. Prema ovom zakonu, kontrolu porijekla imovine vršit će za Tim za monitoring i koordinaciju provođenja Akcionog plana za borbu protiv korupcije i Ured za kontrolu kvaliteta.

"Zakon bi trebao biti funkcionalan do lokalnih izbora i svi oni koji se kandiduju trebaju biti svjesni da će se svaka marka porijekla imovine mnogo kvalitetnije kontrolisati nego što je do sada bio slučaj", objasnio je.

Također je istakao da će Vlada preispitati postojeće zakone o privredi, za koje kaže da nisu baš najfunkcionalniji, kao što je postojeći Zakon o koncesijama i Zakon o javno-privatnom partnerstvu.

Govoreći o političkim turbulencijama posljednjih dana, Konaković naglašava da nisu ostavile trag na rad Vlade i Skupštine sarajevskog kantona te da je prezadovoljan njihovim radom. 

"U protekloj godini uklonili smo više od 20 miliona KM akumuliranog deficita, zatim smo isplatili tri miliona KM izvršenih presuda tužbi građana koji pet godina čekaju na zarađena sredstva, dok u ovoj godini planirao isplatiti još osam miliona KM, a pomjerili smo i platu budžetskih korisnika 11 dana naprijed", naglasio je.

Sve ovo, zaključuje Konaković, pokazuje da je budžet ovog kantona značajno stabiliziran,  što govori da će i 2016. godina biti vrlo proaktivna za sarajevski kanton.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti