Poslovnim umrežavanjem poduzetnica do jačeg i uspješnijeg društva

10.03.2016. 12:58 / Izvor: Akta.ba

Na forumu su predstavljeni trgovinski sporazumi koje je Bosna i Hercegovina potpisala i  pogodnosti koje ti sporazumi pružaju privrednicima da plasiraju svoje robe i usluge na nova tržišta.

USAID/Sida Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) u saradnji sa Vanjskotrgovinskom/Spoljnotrgovinskom komorom BiH danas je organizovao poslovni forum na temu “Značaj poslovnog umrežavanja poduzetnica”.

Na forumu su predstavljeni trgovinski sporazumi koje je Bosna i Hercegovina potpisala i pogodnosti koje ti sporazumi pružaju privrednicima da plasiraju svoje robe i usluge na nova tržišta.

"Često se u javnosti spominje žensko preduzetništvo, ono kao takav pojam se pogrešno koristi i interpretira, ovo je jedinstvena prilika da pojasnimo jedan takav kompleksan pojam sa svim njegovim barijerama, uspjesima i mogućnostima koje nosi. Na ovom forumu ćemo pokušat objasniti šta znači umrežavanje u preduzetništvu i povezivanje žena kao dio tog preduzetništva u poslovanju sa drugim zemljama", kazala je Ognjenka Lalović direktorica sektora privrede, Vanjskotrgovinske komore BiH i moderatorica foruma.

Jedan od akcenata foruma jeste povezivanje žena ali ne smijemo zaboraviti na činjenice da 2/3 su radna snaga u svijetu a 1/10 svjetskog dohotka je dohodak žena u biznisu. Samo pokazatelji govore da se ova populacija treba više osnaživati i poticati njihovo unapređivanje, a jedan od načina je i kroz ovakve skupove, istakla je Lalović.

Forumu su prisustvovale preduzetnice iz Makedonije i Albanije .

"Centar za razvoj preduzetnika i menadžera `Sit` podržava ovakve forume i događaje jer su ovo prilike na kojima možemo razmijeniti iskustva, sresti poslovne partnere, klijente ili buduće partnere. Sličan forum održao se u Tirani i Beogradu koje smo također posjetili prošle godine i sa njih nosimo jako pozitivna iskustava pa se i rado odazivamo na ostale slične događaje umrežavanja žena preduzetnica", rekla je Ana Trbovska iz Centra za razvoj preduzetnika i menadžera `Sit` iz Makedonije.

Osnaživanje žena danas se dešava kroz NVO sektor ali i kroz Komore koje imaju organizovane savjete žena u preduzetništvu i na taj način omogućuju njihovo povezivanje sa drugim zemljama.

"Osnovni cilj postojanja ovakvih savjeta jeste zastupanje interesa žena preduzetnica u cilju poboljšanja poslovnog ambijanta, zatim umrežavanje, lakše dobijanje neophodnih informacija i mogućnost učstvovanja kroz i u raznim projektima, tu su svakako neophonedne edukacije i posjete sajmovima", kazala je Vinka Mićić direktorica Područne privredne komore Istočno Sarajevo.

Mićić je još istakla kako je veliki je problem što ne postoji jedinstvena baza podataka žena preduzetnica u RS, pa ne možemo govoriti o tome koliko zapravo žena preduzenica ima. Trenutno se na radi na formiranju jedne takve baze koja će svakako olakšati umrežavanje žena preduzetnica.

Ono što je jako bitno je i sama promocija ženskog preduzeništva, istakla je Mićić, tako da se u Privrednoj komori Istočno Sarajevo u cilju promocije organizuje i zbor za najbolju preduzenicu za proteklu godinu.

Forum je okupio predstavnike javnog, privatnog i civilnog sektora. Sa ciljem podsticanja umrežavanja, u sklopu poslovnog foruma organizovani su i individualni sastanci između privrednika/ca iz Bosne i Hercegovine i regiona.

Neke od panelistica ovog foruma bile su Vesna Beganović, vlasnica i direktorica agencije Via Media, Amra Hašimbegović, suvlasnica i direktorica GMS agencije i Elizabeta Planinić, poduzetnica "Putujbolje" i "Čuvar Sjećanja".

Glavni cilj USAID/Sida Projekta unapređenja lokalnog razvoja je snažna podrška lokalnim zajednicama na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranje novih radnih mjesta. Projekat je posvećen promociji načela osnaživanja žena, priznajući da puni potencijal ekonomskog rasta može biti postignut i održan samo kroz uključivanje načela ravnopravnosti polova.

U proteklom periodu, USAID/Sida GOLD projekat je putem programa razvoja radne snage, certifikacije podržao otvaranje 1978 direktnih radnih mjesta, od kojih su 59% žene.

 

O projektu:

Projekat unapređenja lokalnog razvoja (GOLD) zajednički finansiraju Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (Sida). Kako bi pružio podršku lokalnoj zajednici u ostvarivanju ekonomskog rasta i razvojnih ciljeva, GOLD projekat će:

•Promovisati integrisani i sveobuhvatan pristup planiranju i implementaciji lokalnog ekonomskog razvoja (LER) u odabranim općinama u sektorima sa najvećim potencijalom za brz i održiv rast radnih mjesta;

•Pomoći efikasnijem korištenju ekonomskih resursa općine i promovisati nove investicije u ciljanim sektorima kroz javno-privatna partnerstva;

•Angažovati interesne strane kako bi se poboljšalo pružanje javnih usluga i poslovno okruženje;

•Promovisati nove direktne investicije i podržati konkurentne lance snabdijevanja koji će dovesti do stvaranja novih radnih mjesta. S ciljem stvaranja radnih mjesta za mlađe osobe, Projekat će podržavati poduzetništvo i radit će sa privatnim i javnim sektorom na implementaciji programa za strukovno usavršavanje koji će mladim ljudima omogućiti sticanje vještina koje su potrebne za lokalnu ekonomiju.

I.M.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti