Novi sistem u BiH: Čipovi na automobilima

17.03.2016. 11:29 / Izvor: Akta.ba

Sa ovakvom naljepnicom vozila se mogu jasno i bez dvojbe identifikovati prilikom kupnje, prodaje, tehničkih pregleda i bilo kakve kontrole vozila, bez obzira na to da li je neko promjenio broj šasije ili motora

 

U Sarajevu je danas prezentovan novi sistem identifikacije vozila koji posjeduje potencijal zamjene postojećih stikera ili naljepnica.

"Sa ovakvom naljepnicom vozila se mogu jasno i bez dvojbe identifikovati prilikom kupnje, prodaje, tehničkih pregleda i bilo kakve kontrole vozila, bez obzira na to da li je neko promjenio broj šasije ili motora", istaknuto je na današnjoj prezentaciji koju je organizovala kompanija MIBO komunikacije d.o.o.u Sarajevu.

Navode da čipovi u naljepnicama (tzv. tagovima) sadrže transponder i memoriju u kojoj je pohranjen identifikacijski broj vozila.

"Čitanjem tog broja mogu se komunikacijom pod istim identifikacijskim brojem u centralnoj bazi podataka pregledati svi detaljni podaci o dotičnom vozilu (npr serijski broj šasije, motora, ostali detaljni podaci o vozilu, datumi prethodnih tehničkih pregleda, podaci o vlasniku, valjano osiguranje vozila, itd)", pojasnio je Miro Markić, saradnik MIBO komunikacija na projektu, dodajući kako se naljepnica prilikom pokušaja odstranjivanja nepovratno oštećuje pa je skoro nemoguće sakriti identifikaciju vozila na kojem se naljepnica nalazi.

Pojašnjavajući rad Sistema za elektronsku identifikaciju vozila, Markić je rekao da on radi tako što pasivni čip ulazi u područje dometa antene, preko antene se inducira napon u čipu,čitač bilježi jedinstvenu identifikaciju čipa u samoljepivoj naljepnici i prenosi ga u bazu podataka.

Markić je pojasnio da su ovakve naljepnice potrebne zbog sigurnost u saobraćaju.

"Nacionalna sigurnost cestovnog saobraćaja je izuzetno važna – jedan od bitnih elemenata je sigurnost vozila. Neispravna vozila ugrožavaju sigurnost u saobraćaju i problem su za državu i za osobe koje ne mogu naplatiti štetu. Policijske kontrole su rijetke, nepravilnosti se otkrivaju samo u slučaju nužde. Tehnički pregledi se provode u različitim razdobljima za različite dobi vozila", kazao je on.

Mirko Gerh, Auto Media Grupe kaže kako se radi o novom sistemu koji bi trebao zamijeniti trenutne stikere sa kojima već imamo probleme jer prilikom registracije vozač dobije obični papir što je u ovo doba elektronike i interneta pomalo smiješno.

"Što se tiče brze vožnje, policija bi navodno mogla registrovati svako vozilo, sve podatke, uključujući brzinu kojom se vozilo kreće. Također, policija bi mogla preko čipa dobiti informacije kao što su registracija, tablice, eventualna krađa i drugi eventualni problemi", kazao je Mirko Gerh, Auto Media Grupe,  te pojasnio kako je ovo novi sistem koji se tek sada testira u Evropi. Švicarska ga je već testirala i pokazao se vrlo efikasnim, dok je Turska jedina zemlja koja ga je zasad uvela. BiH time ima šansu da odmah pređe na sofisticirani sistem te da bude prva u regiji i među prvima u Evropi.

E. Ko.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti