Otporne organizacije pobjeđuju

AmCham BiH organizuje treću po redu godišnju konferenciju o Cyber sigurnost

14.11.2023. 08:52 / Izvor: Akta.ba
Cyber Security

Cyber sigurnost sve je izraženiji temelj zaštite ne samo pojedinaca i korporacija, već i državnih struktura širom svijeta.

Cyber sigurnost sve je izraženiji temelj zaštite ne samo pojedinaca i korporacija, već i državnih struktura širom svijeta. U doba kada su digitalne prijetnje u porastu, stvaranje otpornih sistema na cyber napade postaje imperativ. S obzirom na to da digitalna transformacija poslovanja kao i servisa javne uprave ubrzano napreduje, Bosna i Hercegovina stoji pred izazovom unapređenja svojih kapaciteta u borbi protiv cyber prijetnji. U cilju adresiranja ovih izazova i promovisanja najboljih praksi u cyber sigurnosti, Američka trgovačka komora u BiH (AmCham BiH) organizuje konferenciju pod nazivom "Cyber Security konferencija – Otporne organizacije pobjeđuju", koja će se održati 20. novembra 2023. godine u hotelu Hills s početkom u 09:30 sati.

Konferencija ima za cilj okupiti vodeće IT stručnjake i donosioce odluka iz različitih sektora u Bosni i Hercegovini, te pružiti forum za razmjenu iskustava i znanja o najnovijim izazovima i tehnologijama u cyber sigurnosti. Fokus događaja bit će na tri glavne oblasti: razmjena iskustava sa cyber napadimaaktuelne teme i tehnologije iz oblasti cyber sigurnosti te zaštita privatnosti u online svijetu. O navedenim temama diskutovat će i predavati eminentni stručnjaci i praktičari iz ove dinamične industrije.

Konferencija će također pokriti i druge važne teme, uključujući trendove i slučajeve zlonamjernih cyber napada, korištenje open-source SIEM tehnologija za zaštitu informacijskih sistema, značaj sveobuhvatne informacijske sigurnosti koja obuhvata od ljudskih resursa do tehnoloških rješenja, asimetrične i hibridne pristupe ofanzivnoj kibernetičkoj sigurnosti i penetracijska testiranja, psihologiju prijetnji i razloge zbog kojih korisnici klikaju na sumnjive emailove, te važnost edukacije zaposlenika kao prve linije odbrane od cyber napada pomoću Security Awareness Traininga, kao i temu Cisco XDR tehnologiji koja pojednostavljuje sigurnosne operacije.

U sklopu konferencije bit će održane i dvije panel diskusije gdje će učestvovati predstavnici državnih institucija kao i predstavnici iz javno-privatnog sektora.

Svi zainteresirani za učešće na konferenciji mogu se prijaviti putem registracijske forme na službenoj web stranici: https://amchamcyber.ba/. Imajući u vidu ograničeni broj mjesta, poziv za registraciju otvoren je do 16.11.2023. godine do kraja dana. Nakon zatvaranja registracije, organizatori će obraditi sve prijave i javiti se sa povratnom informacijom svim registriranim učesnicima u vezi sa statusom njihove prijave.

Posebna zahvala upućuje se partnerima koji su svojom podrškom omogućili organizaciju konferencije: United States Department of Justice, Kodeks d.o.o., Telemach BH d.o.o., Exclusive Networks BH d.o.o., SYS Company d.o.o., HTEC Group d.o.o., Cisco Systems Internetworking d.o.o., Mibo komunikacije d.o.o., UniCredit Bank d.o.o., i International Republican Institute (IRI). Njihova uloga je ključna u stvaranju temelja za uspješno održavanje ovog događaja i doprinosi jačanju cyber sigurnosti u Bosni i Hercegovini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Najave