ULOŽENA ŽALBA

Dodjela ugovora o digitalizaciji odgađa se do odluke Suda BiH

11.12.2023. 13:19 / Izvor: Akta.ba
DIGITALIZACIJA

Dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u čekat će odluku Suda BiH.

Dodjela ugovora o nabavci opreme za digitalni prijenos i emitiranje za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini čekat će odluku Suda Bosne i Hercegovine po tužbi koju su MIBO komunikacije d. o. o. Sarajevo (u ime Konzorcija koji još čine:  Roaming Networks d. o. o. Banja Luka, UNIS telekomunikacije d. d. Mostar i Flame Data Technologies SRL Rumunija) uložile na Zaključak Ureda za razmatranje žalbi Bosne i Heregovine od 31.10. 2023. godine. 

Navedenim zaključkom, Ured za razmatranje žalbi BiH odbacio je žalbu MIBO komunikacija na odluku o izboru najpovoljnijeg ponuđača od 18. 7. 2023. godine, donesenu na prijedlog Komisije za provođenje javne nabavke za digitalni prenos i emitiranje, a kojom je najpovoljnijim izabran Konzorcij u grupi ponuđača Sirius 2010 Banja Luka – Odašiljači i veze (OIV) Zagreb.

Ured je ovakav zaključak donio zbog odustajanja od žalbe jednog od članova konzorcija – UNIS telekomunikacije.

MIBO komunikacije, kao lider Konzorcija, su na navedeni zaključak Ureda podnijele tužbu Sudu Bosne i Hercegovine sa zahtjevom za poništenje Zaključka, a od Ministarstva zatražili odlaganje izvršenja Zaključka Ureda.

S obzirom na činjenicu da je ovaj projekat digitalizacije od javnog interesa i imajući u vidu veliku vrijednost nabavke, koja bez PDV-a iznosi 25,8 miliona KM, kao i to da je zakonski rok za rješavanje Suda BiH u ovim sporovima 60 dana, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH insistira na brzom odlučivanju Suda. 

"Ne prejudicirajući odluku Suda BiH, ali u slučaju okončanja postupka javne nabavke, nakon kojeg Sud BiH poništi Zaključak Ureda, to bi vodilo ka zahtjevu za naknadu štete, što bi pored vrijednosti projekta digitalizacije značilo i višemilionski dodatni trošak za državni budžet. S obzirom na navedeno, evidentan je javni interes da sačekamo odluku Suda BiH prije potpisivanja ugovora za Projekat digitalizacije Javnih RTV servisa u Bosni i Hercegovini", izjavio je ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto. 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti