Bivša tvornica medicinske opreme u Cazinu dobija novi izgled i namjenu

17.03.2016. 14:02 / Izvor: Akta.ba

Kupovinom Medica, Unapromet je preuzeo i izvršenje svih zaostalih obaveza ove firme pa je tako riješeno pitanje oko 200 radnika koji su godinama čekali na uvezivanje radnog staža i ostvarenja prava na penziju.

Krajem prošle godine cazinsko preduzeće Unapromet kupilo je preostale kapacitete nekadašnje tvornice Medic koja je do tada bila u višegodišnjem stečaju. Kupovinom Medica, Unapromet je preuzeo i izvršenje svih zaostalih obaveza ove firme pa je tako riješeno pitanje oko 200 radnika koji su godinama čekali na uvezivanje radnog staža i ostvarenja prava na penziju. Takođe, za samo nekoliko mjeseci na objektu nekadašnjeg Medica izvršeni su brojni građevinski radovi i bivša tvornica medicinske opreme iz dana u dan dobija novi izgled i namjenu.

"Upoznali smo danas načelnika općine Cazin s radom naše firme, oko onog što smo do sada uradili na bivšim objektima Medica i šta planiramo dalje. U procesu kupovine, čiji je cilj bio i rješavanje pitanja oko 200 radnika Medica, mi smo zaista imali svesrdnu i iskrenu podršku općine Cazin", kazao je Refik Bašagić, direktor preduzeća Unapromet, dodajući da se na obnovi i rekonstrukciji počelo raditi odmah po kupovini preduzeća u stečaju za koju su izdvojena značajna sredstva. Za samo nekoliko mjeseci, osim izmirenih obaveza prema radnicima, urađeno je jako puno i objekat tvornice koji je godinama propadao dobija posve novi izgled.

"Mi često s pravom ističemo da je Cazin poduzetnička općina i ova investicija preduzeća Unapromet je značajan iskorak i za našu općinu i ovu firmu koja godinama uspješno posluje. Kada analiziramo do sada urađeno i potencijal ovog objekta, jasno je da smo ohrabreni i optimistični. Planovi koji predviđaju proširenje, nove investicije i segmente proizvodnje te nova zapošljavanja su nova ekonomska vrijednost u našoj općini. Možemo biti sretni što u našoj općini imamo ovakve poduzetnike", istaknuo je načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević prilikom posjete novim objektima preduzeća Unapromet koje trenutno zapošljava oko 40 radnika.

Preduzeće Unapromet bavi se prometom građevinskog materijala i specifičnih materijala koji nisu dostupni u ostalim trgovačkim sredinama, a sve je veći razvoj uslužne proizvodnje rezanog pločastog namještaja u kojoj Unapromet radi kooperaciju s najmanje stotinjak ovdašnjih samostalnih  obrtnika. Realizacija planova na novokupljenom objektu se nastavlja, a potencijali koje pružaju objekti, lokacija i prostor nekadašnje tvornice otvaraju sve više novih perspektiva u razvoju cazinskog Unaprometa.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti