EBRD i EU kroz Program podrške pomaže MSP u BiH sa 24 miliona eura

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

EBRD i EU kroz Program podrške pomaže MSP u BiH sa 24 miliona eura

Program je vrijedan 24 miliona eura, a ima cilj pomoći preduzećima da modernizuju proizvodne kapacitete i usklade poslovanje sa direktivama Evropske unije.

11.04.2016. 14:29 / Izvor: Akta.ba

Evropska banka za obnovu i razvoj  i Evropska unija danas su u Sarajevu predstavili Program podrške konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH. Kako je istaknuto program je vrijedan 24 miliona eura, a ima cilj pomoći preduzećima da modernizuju proizvodne kapacitete i usklade poslovanje sa direktivama Evropske unije.

Martin Schieder, šef sekcije operacija za ekonomski razvoj, prirodne fresurse i infrastrukturu u Delegaciji EU u BiH izjavio je će EU sa četiri miliona eura podržati kreditnu liniju EBRD usmjerenu na poboljšanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u BiH.

"Ovaj projekat obezbijediće pomoć za oko 50 malih i srednjih preduzeća u BiH da bi unaprijedili proizvodne kapacitete, te da bi uskladili rad sa direktivom EU u oblasti zaštite okoline, zaštite na radu, te kvaliteta proizivoda", rekao je Schiede, dodajući kako od vlasti BiH se očekuje da ubrzaju neophodne ekonomske reforme, te da uspostave efikasniji sistem koji će uskladiti institucionalni i pravni okvir za konkurentnost malih i srednjih preduzeća.

PredsjednikVanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić ocijenio je da proizvodi i usluge u BiH imaju kvalitet, ali da na njihovu konkuretnost utiču brojna opterećenja.

Bojić smatra kako bolja infrastruktura i bolje povezivanje između privrednika u BiH pomoglo bi poboljšanju konkurentnosti domaćih proizvoda. Navodeći kao otežavajuću okolnost za domaću proizvodnju kvote koje EU i druge zemlje pokušavaju uvesti BiH.

Ian Brown, direktor EBRD ureda u Sarajevu je rekao kako je veoma ponosan zbog novog važnog okvirnog programa.

"Program će omogućiti  da rješavamo ključne programe sa kojima se suočavaju lokalna preduzeća na ciljan i fokusiran način. Pružanjem naše finansijske podrške putem lokalnih partnerskih banaka mi dajemo doprinos jačanju finansijskog sektora u zemlji. Ovaj projekat pokazuje šta EU i EBRD mogu zajedno uraditi i on će postaviti standarde za lako dostupnu podršku u oblastima gdje je ona najpotrebnija", kazao je Brown.

S ciljem podrške malim i srednjim preduzećima da prevaziđu različite barijere prilikom realizacije investicija u poboljšanja, EBRD je partnerskim bankama u BiH omogućio kreditnu liniju od 20 miliona eura.

Malim i srednjim preduzećima biće odobravani krediti za finansiranje poboljšanja proizvodnih i poslovnih procesa do maksimalno milion eura, pri čemu je za uspješno realizovane i verifikovane projekte predviđen grant od 15 odsto vrijednosti kredita.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti