Gabrijelčić: Zaštita ličnih podataka ključna u borbi protiv kriminala

18.04.2016. 11:48 / Izvor: Fena
Gabrijelčić: Zaštita ličnih podataka ključna u borbi protiv kriminala

To je izjavila na radionici o uvjetima zaštite ličnih podataka te saradnji Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i Eurojusta, koja je počela u Sarajevu.

Predstavnica Eurojusta Malči Gabrijelčić kazala je danas da su razmjena operativnih podataka i zaštita ličnih podataka ključne u efektivnoj borbi protiv organiziranog kriminala.

To je izjavila na radionici o uvjetima zaštite ličnih podataka te saradnji Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH i Eurojusta, koja je počela u Sarajevu.

Podsjetila je da je Eurojust tijelo Evropske unije koje se bavi koordinacijom i saradnjom zemalja članica u borbi protiv organiziranog kriminala, ali budući da ta vrsta kriminala ne poznaje granice, Eurojust također sarađuje i sa zemljama koje nisu članice ove unije.

Dodala je da u saradnji sa zemljama koje nisu članice EU, pokušavaju napraviti određeni napredak i ostvariti saradnju u krivičnim slučajevima.

"Budući da ćemo na današnjoj radionici razgovarati o razmjeni informacija, za nas je zaštita ličnih podataka jako važna i znači mnogo u rješavanju krivičnih slučajeva", zaključila je.  

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH Petar Kovačević istakao je da je cilj radionice razmjena znanja i najboljih praksi u odnosu na standarde zaštite podataka EU u tužilaštvima u kaznenom postupku, te u skladu sa zahtjevima za odgovarajuće rukovanje i obradu ličnih podataka, koji omogućavaju saradnju s Eurojustom.

"Pokrenuli smo određene aktivnosti da bismo potpisali sporazum o saradnji, a prvi uslov je zaštita ličnih podataka. Bez adekvatne zaštite, nema adekvatne saradnje, jer se zaštita pojavljuje kao javni interes, a ne pravo pojedinca", pojasnio je.

Učesnici radionice su predstavnici Ministarstva pravde BiH, Federalnog ministarstva pravde i Ministarstva pravde Republike Srpske, predstavnici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, Pravosudne komisije Brčko Distrikta BiH, predstavnici tužilaštava iz oba entiteta BiH i Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, te službenici Agencije za zaštitu ličnih podataka u BiH.

Stručnjaci zemalja članica EU, predstavnik Ministarstva pravde BiH, kao i predstavnica Agencije, će u naredna dva dana održati niz predavanja o pravnim okvirima i trenutnoj situaciji u vezi sa zaštitom podataka u tužiteljstvima u kaznenim procedurama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti