Panama Papers: Alumina i Vid Jakšić povezani sa poreznim rajevima

09.05.2016. 11:28 / Izvor: Akta.ba
Panama Papers: Alumina i Vid Jakšić povezani sa poreznim rajevima

Iako je najavljeno da će večeras u 20 sati na službenoj stranici Međunarodnog konzorcija novinara-istražitelja biti objavljen dio Panamskih dokumenata već sada se mogu vidjeti da iz BiH na listi nalazi kompanija Alumina i Vid Jakšić iz Zvornika.

Iako je najavljeno da će večeras u 20 sati na zvaničnoj stranici Međunarodnog konzorcija novinara-istražitelja biti objavljen dio Panamskih dokumenata već sada se mogu vidjeti jedna kompanija koja ima veze sa offshore kompanijama i jedna osoba.

Radi se o kompaniji Alumina iz Zvornik i Vidu Jakšiću iz istog grada što je već bilo poznato od ranije javnosti.

ICIJ je došao do podataka da je Vid Jakšić iz Zvornika bio direktor korporacije PostMet registrirane u jednom od poreskih rajeva. Ova kompanija osnovana je u 2004., a prestala je sa radom u 2009. godini.

Osnovana je uz pomoć ruske korporacije Global Wealth Management Center Center Limited, koja je specijalizirana za uspostavljanje offshore kompanija i koja je pomogla registriranje više od 300 offshore tvrtki. Za sada se ne zna u kojem je poreskom raju Jakšić registrirao svoju kompaniju, ali ruski posrednik je uglavnom poslovao sa poreskim oazama na Sejšelima i Britanskim djevičanskim ostrvima.

Što se tiče Alumine  novinari ICIJ su otkrili da je jedan od dioničara koorporacije Viewside Markets Inc. osnovane 30. marta 2006. godine, koja je još aktivna. Ova korporacija je registrovana kao akcionarsko društvo preko posrednika iz Irske – kompanije International Offshore Services Group, koju vodi Filip Barvel, a koji je u posljednjih 30 godina registriralo više od 2.000 offshore kompanija.

Pored navedenih spominje se još direktor Nedim Uzunović, Bosnalijeka i Amel Kovačević, bivši ambasador BiH u Kini te Edin Smajić.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti