Sve veći interes njemačkih firmi za dobavljačima iz BiH

19.05.2016. 17:51 / Izvor: Akta.ba
Sve veći interes njemačkih firmi za dobavljačima iz BiH

Sve veći interes njemačkih kompanija za proizvodima koje proizvode kompanija iz BiH.

Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u državama Zapadnog Balkana, koju je pokrenula kancelarka Angela Merkel, ove godine pokazuje još veći interes njemačkih kompanija za suradnju sa malim i srednjim kompanijama sa Balkana.

Cilj inicijative je da se direktno spoje proizvođači sa  Zapadnog Balkana s potencijalnim kupcima, odnosno poduzećima iz Njemačke. Tako će u Dortmundu će 9. juna ove godine bit će održan B2B susreti133 izabrane kompanije sa Balkana sa 50 velikih njemačkih kompanija. 

"BiH je ove godine postigla odličan rezultat jer je od 133 kompanije koje su izabrane 43 iz BiH. Osim toga od pet kompanija koje su najbolje bodovane pri izboru za sudjelovanje tri su iz BiH i to GS TMT iz Travnika, ATT iz Gornjeg Vakufa i kompanijaSik iz Mostara'', navodi Gunther Neubert, direktor Predstavništva njemačke privrede u BiH. Ovo je dobar napredak ako se uzme u obzir da je prošle godine izabrano samo 20 iz naše zemlje. 

Dodaje da je ovo idelana prilika za male u srednje kompanije iz BiH, koje bi teško izašle na njemačko tržište same, da se na ovakav način povežu sa njemačkim kompanijama.

Neubert se nada se da će im ova prilika donijeti i dosta novih poslova.

Podsjeća da su se kompanije same mogle prijaviti na poziv, ali su morale zadovoljiti određene kriterije koje su tražili njemački kupci. One najbolje bodovane su pozvane na susret u Dortmundu.

D.K.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti