Infrastruktura najveći problem uspješnije saradnje privrednika BiH i CG

14.06.2016. 13:58 / Izvor: Akta.ba
Infrastruktura najveći problem uspješnije saradnje privrednika BiH i CG
OTVORI GALERIJU

Današnja posjeta delegacije iz CG je poticaj boljem povezivanju privrednika i rješavanju problema koji se nalaze na putu uspješnih saradnji.

U cilju stvaranja boljeg poslovnog ambijenta u regiji, danas je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH održan Poslovni forum BiH – Crna Gora, susret privrednika ove dvije zemlje. Ovo nije prvi put da se organizuju ovakvi susreti koji su od značaja kako za uspješnije odnose u regiji tako i za same učesnice.

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH rekao je kako će na današnjim bilateralnim sastancima pokušati unaprijediti ono u čemu postoji najveći interes za saradnjom, a to su svakako turizam, plasman roba poljoprivredno-prehrambenog sektora, IT sektor zatim gospodarstvo u cjelosti.

"Crna Gora je nama jako značajno tržište u robnoj razmjeni, oko 180 mil. eura iznosi vanjskotrgovinska razmjena i ona ne odražava pravu sliku obje zemlje jer ona je mnogo veća" , rekao je Bojić.

Današnja posjeta delegacije iz CG je poticaj boljem povezivanju privrednika i rješavanju problema koji se nalaze na putu uspješnih saradnji. Članovi crnogorske delegacije su iz raznih sektora privrede kao što su trgovina, turizam, ugostiteljstvo, građevinski sektor, prehrambeni sektor, IT, bankarstvo, saobraćaj, zdravstvene, komunalne i stambene usluge i mnoge durge.

Velimir Mijušković predsjednik Vanjskotrgovinske komore Crne Gore kaže kako se svakodnevno mijenja ambijent za investicije pa se tako mijenjaju i režimi same trgovine, zbog toga ovakve susrete treba češće organizirati.

Da je saradnja između BiH i CG uspješna potvrdio je i Mijušković: "Saradnja CG i BiH je na visokom nivou. Osim što je BiH naš treći partner po suradnji CG ima deficit u robnoj razmjeni sa BiH a i turističke posjete se svakodnevno povećavaju na što smo posebno ponosni."

U 2015 godini zabilježeno je skoro 50 posto više turističkih posjeta iz BiH u odnosu na 2014 godinu.

Najveći problemi za bolji razvoj privredne saradnje ove dvije zemlje predstavlja nerazvijena infrastrukturna povezanost.

"Jedan od razloga zbog čega smo mi danas ovdje jeste da na sve načine apeliramo na nadležne institucije da se pospješi razvoj infrastrukturne povezanosti, rješavanjem problema željezničkog i drumskog saobraćaja koja nam predstavlja skoro pa jedini problem u uspješnijoj suradnji", kazao je Mijušković.

Današnji sastanci BiH i CG privrednika imaju za cilj i da daju smjernice daljnjeg razvoja poslovne saradnje ove dvije zemlje, a infrastruktura će sigurno biti jedan od prijedloga za rješavanje.

"Naša trgovinska povezanost bit će još veća ukoliko se riješe problemi infrastrukture. Primjer je samo da Luka Bar može biti na dispoziciji BiH u svom punom kapacitetu ali zbog problema koje imamo to ne koristimo u potpunosti pa i sami privrednici plaćaju mnogo veće cijene transporta i sl.", kazao je Bojić.

Mijušković je istakao i to da će CG dati sve od sebe da kroz svoj komorski investicioni fond koji je nastao na fonu Berlinskog procesa, kroz koji se pruža mogućnost da preko EU i njenih fondova finansira izgradnju zajedničkih infrastrukturnih projekata koji su od interesa za region, da izdvoji svoje prioritete kao što su putna povezanost zemalja u regionu a posebno BiH.

Poslovnom forumu prisustvovao je i Ambasador Crne Gore u BiH, Milan Lakić istakavši kako je očigledna dobra saradnja ove dvije zemlje koje svakako mogu biti jedan od primjera dobrosusjedskih odnosa.

"Jasno je da postoji još dosta prostora kako se ovakva saradnja može poboljšati, ograničavajući faktor razvoja privrede ali i turizm jeste infrastruktura. Značajan prostor za razvoj saradnje postoji u oblasti vodoprivrede, tj. u zajedničkom korištenju vodnih resursa i to treba potencirati", kazao je Lakić.

Tomislav Grizelj kao jedan od učesnika poslovnog foruma rekao je kako već dugo godina njegova kompanija uspješno posluje na području Crne Gore.

"Naša kompanija u CG pretežno radi na izgradnji turističkih objekata, trenutno radimo na oko 20 njih i sigurno na tome nećemo stati. Poslovni forum je svakako prilika da i druge kompanije saznaju sve što ih interesuje o poslovanju u CG kako od kompanija koje su iz CG tako i od kompanija iz BiH koje već dugo posluju na tom području", rekao je Grizelj.

Zaključeno je da su prioritetne aktivnosti obje komore za poslovne forume usmjerene upravo na region i njegov poslovni razvoj kroz uvezivanje privrednika i realizaciji poslovnih ideja i projekata.

I.M.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti