Opšti kolektivni ugovor: Socijalni partneri još približavaju stavove

14.06.2016. 15:44 / Izvor: SRNA
Opšti kolektivni ugovor: Socijalni partneri još približavaju stavove

Kako se ulazi u detalje, tako se očituju razlike među socijalnim partnerima. Kod jubilarnih naknada bile su razlike da li je to za 10 ili isplata jubilarnih naknada počinje od 20 godina provedenih u firmi,

Potpredsjednik Vlade Republike Srpske Anton Kasipović izjavio je da socijalni partneri u Srpskoj još približavaju stavove po pitanju novog Opšteg kolektivnog ugovora i da ima optimizma kada je riječ o konačnom ishodu pregovora.

Kasipović je nakon sastanka socijalnih partnera u Banjaluci rekao novinarima da se razgovaralo o pitanjima različitih vrsta naknada, kao što su naknade prevoza i po osnovu jubileja.

"Kako se ulazi u detalje, tako se očituju razlike među socijalnim partnerima. Kod jubilarnih naknada bile su razlike da li je to za 10, ili isplata jubilarnih naknada počinje od 20 godina provedenih u firmi, da li je to vezano za jednu, dvije ili tri plate, te da li je to prosječna plata pojedinca ili je to prosjek kod poslodavca", naveo je Kasipović.

On je dodao da postoji volja kod socijalnih partnera za postizanjem dogovora i da je važno da se sa jedne strane razumiju realna mogućnost poslodavaca, a s druge strane da se shvati da lica koja rade imaju određena prava.

"Kad se nađe formula i balans između onog što se očekuje i onog što je moguće isplatiti, onda se realno može imati kompromis", rekao je Kasipović.

Kasipović je naveo da je sljedeći sastanak socijalnih partnera dogovoren za ponedjeljak, 20. jun.

Predstavnici sindikata i poslodavaca nisu davali izjave.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti