Prvi put će neke djelatnosti imati granski kolektivni ugovor u TK-u

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Prvi put će neke djelatnosti imati granski kolektivni ugovor u TK-u

Prema riječima premijera Gutića bit će pokrenuta inicijativa da se u oblastima u kojima do sada nisu bili zaključeni granski kolektivni ugovori, otvore razgovori sa sindikatima.

23.06.2016. 07:47 / Izvor: Akta.ba

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i Radna grupa Vlade TK-a za pregovore s predstavnicima sindikata budžetskih korisnika održali su sastanak s predstavnicima Saveza samostalnih sindikata TK.

Budući da je Opći kolektivni ugovor za FBiH potpisan u februaru, sastanak inicijalnog karaktera sa sindikatima obrazovanja, zdravstva i organa uprave, zdravstva i policije s područja TK održan je kako bi se pronašlo rješenje na obostrano zadovoljstvo kada su u pitanju pregovori o granskim kolektivnim ugovorima.

Prema riječima premijera Gutića bit će pokrenuta inicijativa da se u oblastima u kojima do sada nisu bili zaključeni granski kolektivni ugovori, kao što je npr. Ministarstvo unutrašnjih poslova, otvore razgovori sa sindikatima. Takav je slučaj i u oblasti kulture i oblasti visokog obrazovanja.

Vlada TK će biti potpisnik svih granskih kolektivnih ugovora s reprezentativnim sindikatima s područja TK, rečeno je na današnjem sastanku.

Dogovoreno je da se do kraja mjeseca održi još jedan sastanak na kojem će biti definirani stavovi i Vlade i sindikata nakon čega slijedi usaglašavanje.

U Savezu samostalnih sindikata TK zadovoljni su dogovorenim, saopćeno je iz Vlade TK-a. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti