Izmjenama Zakona prepolovljene disciplinske kazne za državne službenike

25.06.2016. 11:14 / Izvor: Fena
Izmjenama Zakona prepolovljene disciplinske kazne za državne službenike

TIBiH smatra i da se na ovaj način dalje slabi institut disciplinske odgovornosti u državnoj službi.

Blaže disciplinske mjere za državne službenike u Republici Srpskoj slabe institut disciplinske odgovornosti, upozorili su iz Transparency Internationala u BiH (TIBiH), nakon što je preključer Narodna skupština RS-a usvojila po hitnoj proceduri izmjene i dopune Zakona o državnim službenicima.

Ukazuju da su visina i trajanje novčanih kazni za službenike, koji izvrše teške ili lakše povrede radnih dužnosti, prepolovljene usvojenim prijedlogom entitetske vlade.

TIBiH smatra i da se na ovaj način dalje slabi institut disciplinske odgovornosti u državnoj službi.

- U posljednjim izmjenama iz 2011. godine bila je izbrisana jedna vrsta disciplinske mjere,  i to ona koja je branila napredovanje u državnoj službi za državne službenike koji učine tešku povredu radne dužnosti. Novim prijedlogom izmjena i dopuna službeničkog zakonodavstva Vlada nastavlja trend ublažavanja kaznene politike – navodi se u saopćenju.

Vlada RS je uputila prijedlog u hitnu proceduru, i to zbog navodne potrebe da se on uskladi s Zakonom o radu.

Istovremeno, usvojenim izmjenama i dopunama vrši se, smatraju u TIBiH, nedosljedno usklađivanje sa radnim zakonodavstvom, pa se uvode drugačije odredbe o zasnivanju radnog odnosa koje će uticati na povredu principa javne konkurencije u zapošljavanju.

TIBiH ističe da je ovo još jedan u nizu zakona koji su usvojeni u hitnoj zakonodavnoj proceduri koju Vlada kao predlagač sve češće primjenuje, posebno u slučaju bitnih i sistemskih zakona, čime su onemogućava javna rasprava i pravovremeno reagovanje zainteresovane javnosti.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti