Zajednička promocija BiH na međunarodnim sajmovima

06.07.2016. 12:26 / Izvor: Akta.ba
Zajednička promocija BiH na međunarodnim sajmovima

U oba entiteta, kako je rekao ministar Gluhaković, u pripremi su izmjene zakona o turizmu, kao i izrada strategija razvoja turizma.

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske (RS) Predrag Gluhaković i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo dogovorili su danas zajednički nastup turističkih organizacija oba entiteta na važnim svjetskim turističkim manifestacijama, u Turskoj, te Londonu, Moskvi, a u planu je i Dubai.

"Radit ćemo na zajedničkoj promociji BiH i dogovoren je zajednički nastup na nekoliko strateških sajmova, zavisno od finansijskih sredstava", rekla je Đapo nakon razgovora u Banjoj Luci.

U planu je i da se zajednički organiziraju konferencije o biznisu u turizmu.

"BiH je zemlja u kojoj se turizam može razvijati i može biti jedna od privrednih grana, ali su potrebne investicije i turistički proizvodi kako bi se turisti što duže zadržali na ovom prostoru", naglasila je Đapo, podsjetivši na prirodne ljepote naše zemlje u kojima se turistima nudi dobar odmor, ali i inspiracija za umjetnike i kulturne djelatnike.

Razgovarano je i o harmonizaciji zakonskih propisa iz oblasti turizma u entitetima kako bi se omogućilo turističkim organizacijama i privatnim firmama da poboljšaju turističku ponudu BiH.

Također, u oba entiteta, kako je rekao ministar Gluhaković, u pripremi su izmjene zakona o turizmu, kao i izrada strategija razvoja turizma.

Gluhaković je dodao da je u planu zajednički nastup i Sankt Peterburgu, a u te aktivnosti bit će uključene i nadležne institucije Brčko Distrikta.

Bilo je riječi o projektima razvoja ruralnog turizma.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti