Bili primorani zamijeniti osnovnu privrednu djelatnost - i uspjeli

18.07.2016. 14:18 / Izvor: Federalna.ba
Bili primorani zamijeniti osnovnu privrednu djelatnost - i uspjeli

Mala i srednja preduzeća nosioci su ekonomskog razvoja općine Busovača.

Mala i srednja preduzeća nosioci su ekonomskog razvoja općine Busovača. Ipak, da bi se općina još više razvijala i otvaralo više radnih mjesta poslodavci traže smanjenje doprinosa.

Busovača je jedan od gradova koji je silom prilika bio primoran osnovnu privrednu djelatnost zamijeniti drugom. Zahvaljujući dobrom geografskom položaju te privrednim resursima uspjeli su u tome. 

Općinski načelnik Asim Mekić ističe kako koriste tu prirodnu prednost što su u geografskom centru zemlje. Dodaje kako prije rata na tom prostoru bilo prerade drveta te da danas u toj industriji radi blizu 700 ljudi i, kaže, rade odlično

Nekadašnji nosioci privrednog razvoja, vatrostalna industrija i Mediapan, propali su nakon loše privatizacije.

"Vatrostalnu je kupio čovjek iz Hrvatske. Ako ima jednu lokaciju za proizvodnju vatrostalne opreme u Hrvatskoj i jednu u BiH. I jedna i druga mogu zadovoljiti potrebe obje zemlje. Jedna mu je viška. Koju će ugasiti? Pa, ovu. I ja bih onu", tvrdi Mekić.

Odnedavno, sve je više onih koji su šansu za zaradu prepoznali na ovom području u proizvodnji jagoda i malina

"Sa duluma bude 5-6 hiljada KM zarade. A imamo zasijanih blizu hiljadu duluma. Nažalost, pola toga ode u sportske kladionice i kockarnice", navodi načelnik.

Industriji namještaja najveći je problem nabavka sirovine

Stotinjak osoba radi u porodičnim firmama na proizvodnji namještaja. One koji žele pokrenuti biznis podržava i lokalna vlast. Na građevinsku dozvolu uz prikupljenu papirologiju čekaju jedan dan. Zastupljena je i proizvodnja ambalaže od drveta. Iskorištenost samo 50 posto kapaciteta omogućava širenje pretežno izvozno orijentisane proizvodnje.

Robert Pušić naglašava kako je u firmi Paleta plus najveći problem nabavka sirovina - nema je u SBK-u, moraju ići u RS.

A ono što ima sirovine, ilegalnom sječom se uništava. Šteta je nenadoknadiva. Dok šuma propada, fabrika hemijske industrije i plastične ambalaže, uz provođenje savremenih ekoloških standarda, vodi brigu o prirodnim resursima.

Direktor fabrike EZ Mahir Mujić pojašnjava kako koriste vodu u segmentu zagrijavanja i hlađenja, kao besplatan izvor, a Sunčevu energiju za zagrijavanje vodu u postupku tehnološke proizvodnje deterdženata i zagrijavanju prostorija.

Iz iskustva su se uvjerili da je primjena ekoloških standarda i modernizacija proizvodnje isplativa investicija.

Za njihove proizvode potrošači znaju u Skandinaviji i dalekoj Gani. Sve sirovine koje uvoze, ističu, zadovoljavaju kriterije EU-a.

Poslodavci traže smanjenje doprinosa

Mala i srednja preduzeća postaju nosioci razvoja. Pet zaposlenih u porodičnoj firmi za proizvodnju građevinskog materijala uprkos mnogim opterećenjima šire proizvodnju.

Vlasnica firme Himesa Enisa Mešić kaže kako rade od 1997. i kako je svake godine sve teže

"PDV se plaća 10. u mjesecu po izdatim fakturama, platili nam ili ne platili. Plaćamo redovno doprinose na platu, a, evo, povećali su nam tu osnovu", govori ona.

Potražnja za građevinskim materijalom nije garancija opstanka na tržištu uz postojeće doprinose i porezna opterećenja. Kako kaže, ne radi se ništa na smanjenju doprinosa i rasterećenjima, pogotovo za male firme jer veće firme imaju i veće privilegije, lakše dođu do kredita sa manjom kamatnom stopom

A oni koji se nisu snašli u Busovači, odlaze.

Dobar položaj i putna infrastruktura Busovače omogućavaju širenje industrijskih i poljoprivrednih grana. Onaj ko to prepozna, uz mnoga odricanja, dugoročno može računati na uspješnu poslovnu investiciju.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti