Novim zakonom o cestovnom prijevozu u TK će se smanjiti nelegalni prijevoz

19.07.2016. 14:19 / Izvor: Akta.ba
Novim zakonom o cestovnom prijevozu u TK će se smanjiti nelegalni prijevoz

Odlukom o dodjeli sredstava općinama koje su kandidovale projekte iz oblasti zaštite okolice planirano je 634.000 KM.

Vlada Tuzlanskog kantona utvrdila je Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o cestovnom prijevozu na području TK.

Po riječima ministra trgovine, turizma i saobraćaja TK Mirsada Gluhića,  novim zakonskim rješenjem je previđena korekcija pojedinih odredbi koje na precizniji način definišu pružanje usluga taksi prijevoza.

On navodi da je novim zakonom, između ostalog, definisano  skidanje krovne taksi oznake, jasnije je definisan način ovjere cjenovnika taksi usluga ,  dobijanje rješenja o korištenju taksi stajališta, a  definiše se i angažovanje taksi vozača na puno radno vrijeme.

Novim zakonom je također na jasniji način definisano postavljanje dopunskih taksi oznaka, kao i obaveze putnika koji koriste taksi usluge, a uvedene su i određene kazne, dodao je Gluhić.

U spomenutom zakonu, osim taksi prijevoza, postoje određena  rješenja i u linijskom i vanlinijskom prijevozu na poručju TK.

Gluhić je kazao da se sa sprovođenjem ovog zakona  očekuje smanjenje nelegalnog prijevoza.

Vlada je dala saglasnost na nekoliko odluka o odobravanju namjenskih sredstva od ekoloških naknada Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK.

Po riječima ministra prostornog uređenja i zaštite okolice TK Hasana Fehratovića Odlukom o odobravanju sredstava na ime finansiranja troškova redovnog rada JU Zaštićeni pejzaž “Konjuh” Banovići odobrena su sredstva u iznosu od 100.000 KM.

Odlukom o odobravanju sredstava općini Srebrenik za projekte iz oblasti zaštite okolice namijenjeno je 119.500 KM za projekt izrade energetski efikasne javne rasvjete, te općini Gradačac za finansiranje projekta “Rekonstrukcija i dogradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda" u iznosu od 145.500 KM.

Odlukom o dodjeli sredstava općinama koje su kandidovale projekte iz oblasti zaštite okolice planirano je 634.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti