Novine: Propisana revizija finansijskih izvještaja i za velika pravna lica

21.07.2016. 09:25 / Izvor: Akta.ba
Novine: Propisana revizija finansijskih izvještaja i za velika pravna lica

Svi obveznici revizije finansijskih izvještaja su dužni da ugovor o reviziji zaključe najkasnije do 30. septembra poslovne godine.

Novim Zakonom o računovodstvu i reviziji Republike Srpske („Službeni glasnik Republike Srpske", broj 94/15) obaveza revizije finansijskih izvještaja pored subjekata od javnog interesa, propisana je i za velika pravna lica.

Kriterijumi za razvrstavanje su prosječan broj zaposlenih, ukupan godišnji prihod i prosječna vrijednost poslovne imovine utvrđena na dan sačinjavanja finansijskih izvještaja u poslovnoj godini, propisani su članom B. navedenog zakona. Uprava pravnog lica na dan sačinjavanja finansijskih izvješgaja samostalno vrši razvrstavanje i tako dobijene podatke koristi za narednu poslovnu godinu, navode iz Poreske uprave RS.

Obavještenje o razvrstavnju u odgovarajuću kategoriju pravna lica dostavljaju Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge a.d. Banja Luka, uz godišnje finansijske izvještaje, koja je dužna da isto verifikuje i potvrdi veličinu pravnog lica.

Svi obveznici revizije finansijskih izvještaja su dužni da ugovor o reviziji zaključe najkasnije do 30. septembra poslovne godine za koju se pripremaju finansijski izvještaji koji su predmet revizije. Zaključivanje ugovora o reviziji nakon navedenog roka je u suprotnosti sa odredbom člana 39. stav 3. Zakona o računovodstvu i reviziji Republike Srpske i sankcionisano je kao prekršaj prema članu 64. navedenog zakona, navode iz Porezne. 

S tim u vezi iz Poreske uprave RS podsjećaju sve obveznike revizije finansijskih izvještaja da blagovremeno započnu aktivnosti radi zaključivanja ugovora o reviziji u zakonom propisanom roku.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti