U "Planu Tesla" preuzimanje Elektroprivrede BiH i RS-a

21.07.2016. 12:16 / Izvor: Index.hr
U 'Planu Tesla' preuzimanje Elektroprivrede BiH i RS-a

Plan restrukturiranja pod nazivom "Projekt Tesla" odvija se u tri faze, a trebalo bi biti završen do kraja ove godine.

Plan restrukturiranja pod nazivom "Projekt Tesla" odvija se u tri faze, a trebalo bi biti završen do kraja ove godine. Za 1700 radnika predviđene su prijevremene penzije i otpremnine.

Nakon četiri mjeseca snimanja stanja, dovršen je plan restrukturisanja koji predviđa značajno smanjenje broja zaposlenih i reorganizaciju cjelokupnog poslovanja HEP -ODS-a koji je krajem prošle godine zapošljavao 7.500 radnika.

Nakon što se provede reorganizacija i stabilizuje poslovanje, studija predviđa širenje i to preuzimanjem kompanija u regijionu.

Kao potencijalne mete za preuzimanje spominju se Elektroprivreda Republike Srpske, Elektroprivreda Crne Gore, Elektroprivreda BiH i slične firme u regiji, ovisno o okolnostima.

Kako je predviđeno, oko 1.200 radnika trebalo bi da odu u prijevremenu penziju, dok bi oko 500 radnika moglo da dobije otpremninu za napuštanje kompanije.

Osim smanjenja broja radnika, previđena je i promjena geografske organizione strukture. HEP ODS trenutno ima 21 , a nakon reorganizacije bio bi podijeljen na četiri distribuciona područja.Nakon što program bude u potpunosti implementiran dobit prije poreza i kamata  HEP ODS-a trebalo bi da se poveća za 24 posto.

RTRS/Index.hr

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti