Hitno rješavati infrastrukturne probleme u Zemaljskom muzeju

04.08.2016. 08:17 / Izvor: Akta.ba
Hitno rješavati infrastrukturne probleme u Zemaljskom muzeju

Na sastanku je konstatirano i da je iz sigurnosnih razloga potrebno rekonstruirati elektromrežu u objektima Zemaljskog muzeja. 

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović primio je vršioca dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsada Sijarića, te predstavnike Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i s njima razgovarao o mogućnostima za rješavanje prioritetnih infrastrukturnih problema u Muzeju.

Sijarić je informirao prisutne o problemima koji su nastali nakon nevremena koje je prošle sedmice pogodilo Sarajevo.

"U proteklih mjesec dana podrumske prostorije su tri puta plavile, a dodatni problem je nastao jer su se u prostorijama u kojima se čuvaju vrijedni eksponati pojavile fekalne vode. Trenutno stanje je neodrživo,  jer prijeti da ugrozi kako eksponate, tako i samu zgradu Muzeja", rekao je Sijarić.

Ministar Osmanović pozvao je sve nadležne institucije da se angažuju u rješavanju problema Zemaljskog muzeja, naglašavajući da ni jedna institucija samostalno ne može djelovati, nego je potrebna sveobuhvatna pomoć Muzeju.

Na sastanku je konstatirano i da je iz sigurnosnih razloga potrebno rekonstruirati elektromrežu u objektima Zemaljskog muzeja.  Zaključeno je da, u saradnji sa javnim preduzećima, treba izvršiti procjene stanja u vodovodnoj, kanalizacionoj i elektromreži u Muzeju  i napraviti planove trajne sanacije.

Nakon toga bi se pristupilo iznalaženju finansijskih sredstava i potencijalnih partnera za rješavanje najvećih infrastrukturnih problema u Muzeju, pa je ministar Osmanović, imajući u vidu težinu stanja, pozvao na hitno djelovanje, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti