Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurao 300.000 KM za čistiji Gradačac

Vijesti / BOSNA I HERCEGOVINA

Fond za zaštitu okoliša FBiH osigurao 300.000 KM za čistiji Gradačac

Nakon realizacije doći će do smanjenja onečišćenja površinskih voda rijeke Gradašnice industrijskim i komunalnim otpadnim vodama.

06.08.2016. 10:13 / Izvor: Akta.ba

Gradsko postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu, koje već dugo nije u potpunosti funkcionalno, uskoro će biti rekonstruirano i praktično novo. Naime, Općina Gradačac poduzela je aktivnosti na sanaciji, te od Vlade Republike Češke putem Češke razvojne agencije dobila vrijednu donaciju u opremi. Ali, Općina se, između ostalog, obavezala na direktno finansijsko ulaganje sredstava za izvođenje  građevinskih radova za infrastrukturu postrojenja.

S obzirom na to da je izvođenje građevinskih radova na rekonstrukciji i dogradnji prečistača procijenjeno na oko 1.000.000 KM, Općina se sa ovim projektom javila na Javni konkurs Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH od početka marta ove godine, te joj je Odlukom Upravnog odbora Fonda o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu provedenog Javnog konkursa dodijeljeno 300.000 KM, i to za zatvaranje finansijske konstrukcije za građevinske radove. Time su ispunjeni uvjeti za korištenje donacije Češke razvojne agencije vrijedne oko 1.000.000 Eura.

Predstavnici Fonda izvršili su prije nekoliko dana obilazak terena u Gradačcu, tj. lokaciju na kojoj se izvode radovi na rekonstrukciji postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i utvrdili da se projekat realizira u skladu sa zadanim rokovima i predviđenom dinamikom.

Nakon realizacije doći će do smanjenja onečišćenja površinskih voda rijeke Gradašnice industrijskim i komunalnim otpadnim vodama, što će omogućiti održivost i dalji razvoj cijelog područja općine.

Podsjetimo, pored produkcije komunalnih otpadnih voda u Gradačcu je značajna i produkcija industrijskih otpadnih voda iz lokalne industrije – mljekarstva, prerade voća i povrća, kemijske industrije, proizvodnje alata itd. S obzirom na starost postrojenja i posebno neadekvatnost, starost i neefikasnost opreme (enormni trošak energije koji ne daje tražene efekte prečišćavanja), ranijim mjerenjima je utvrđeno da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda u Gradačcu ne zadovoljava granične vrijednosti parametara kvalitete otpadnih voda propisane vodnim dozvolama te važećim propisima.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti