Ministri Crnadak i Joksimović o procesu evropskih integracija BiH i Srbije

08.08.2016. 08:11 / Izvor: Akta.ba
Ministri Crnadak i Joksimović o procesu evropskih integracija BiH i Srbije

Crnadak i Joksimović saglasili su se da je budućnost i Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u Evropi.

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sastao se jučer u Beogradu s ministricom bez portfelja u Vladi Republike Srbije Jadrankom Joksimović, koja je zadužena za poslove evropske integracije.

Kako je saopćeno iz MVP-a BiH, ministri Crnadak i Joksimović su na neformalnom sastanku u Beogradu razgovarali o procesu evropskih integracija Bosne i Hercegovine i Srbije, kao i o saradnji dvije zemlje u tom procesu.

Saglasili su se da je budućnost i Bosne i Hercegovine i Republike Srbije u Evropi i da je u interesu svih da se kroz proces evropskih integracija osnaži vladavina prava, ekonomski razvoj i prosperitet dvije zemlje, kao i cijelog regiona.

Ministar Crnadak je zahvalio ministrici Joksimović na dosadašnjoj saradnji i podršci koju je Srbija pružila Bosni i Hercegovini, te izrazio uvjerenje da će bosanskohercegovačka aplikacija za članstvo u EU biti prihvaćena u septembru, te da će se nakon dobijanja upitnika od Evropske komisije saradnja sa Srbijom na polju evropskih integracija dodatno intenzivirati.

Ministrica Joksimović je naglasila da će Republika Srbija ostati iskren partner Bosne i Hercegovine na njenom evropskom putu, te da će i nova Vlada Srbije nastaviti sa snažnom podrškom procesu evropskih integracija BiH, u skladu sa zaključcima sa zajedničke sjednice Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije, koja je održana 4. novembra 2015. godine u Sarajevu, saopćeno je iz MVP-a BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti